Sodniki: Luka Jezeršek, Alma Rekić in Karim Merdjadi (z leve)

Slovenci smo kuharski narod

MasterChef Slovenija: drugič

MasterChef kot oddaja ima korenine v Britaniji, lansko leto pa smo bili na malih zaslonih prvič priča domači različici, slovenskemu MasterChefu.

Letos na Pop TV pripravljajo drugo sezono, v kateri bomo ponovno spremljali izbrane ljubiteljske kuharje, skladatelje okusov, ki bodo v oddaji ustvarjali pod budnim očesom treh sodnikov. Ti bodo isti kot lani. Alma Rekić, Luka Jezeršek in Karim Merdjadi se tako vračajo na male zaslone. Vsi, ki ne bodo dosegli njihovih pričakovanj, bodo skozi oddajo izločeni, zmagovalec slovenskega kulinaričnega šova MasterChef Slovenija bo samo eden in ta bo na koncu odšel domov bogatejši za petdeset tisoč evrov, dobil pa bo tudi pokal omenjenega šova.

Ponovno bomo stiskali pesti za svojega najljubšega kulinaričnega virtuoza, ki verjame vase in izpolnitev svojih sanj. Ponovno bomo trepetali pri izzivih presenečenj, kreativnosti, na skupinskih izzivih in pri stresnih, kjer je včasih čas najpomembnejši in se je najbolje držati preverjenega recepta z rahlo drznejšo postrežbo, mogoče kakšnim odtenkom kulinaričnega eksperimentiranja, kot pa da ti ne uspe dostaviti krožnika sodnikom, ker si se odločil, da boš noro drzen, se boš podal v neznano, šel na vse ali nič. Z vsem spoštovanjem, a običajni gledalec, ki lahko obožuje kuho, a ne stopi iz domače kuhinje, so mu pa blizu televizijski kuharski šovi, si verjetno tovrstne momente težko predstavlja. Z velikim veseljem pa prav vsi radi komentiramo iz zavetja domačega kavča.

Lani smo po končanem MasterChefu kar nekaj časa spremljali tekmovalce prve sezone pri njihovih nadaljnjih kulinaričnih podvigih. Ko smo jih spraševali, kaj jim je tekmovanje dalo, se je večina strinjala, da je bil to poseben in izjemen izziv, kjer so spoznali tudi nove prijatelje. Nekateri so dejansko ugotovili, koliko jim kuhanje pomeni, kolikšno je njihovo znanje in ali so narejeni iz pravega testa za mogoče – enkrat v prihodnosti – kakšno večjo kuhinjo. Med njimi pa so se našli tudi taki, ki so sanjali o svoji restavraciji.

Kdo ve, s čim nas vse presenetijo

Tudi v drugi sezoni MasterChefa Slovenija bodo tekmovalce ocenjevali že omenjeni Alma Rekić, Luka Jezeršek in Karim Merdjadi. Alma in Karim sta sicer znana širši javnosti še po svojih sladkih kreacijah, Luka pa prihaja iz gorenjske družine, za katero bi lahko rekli, da imajo 'kuharijo' kar v krvi. Komaj čaka, da ponovno vstopi v MasterChefovo kuhinjo, da se prižgejo štedilniki. V prvi sezoni je namreč zelo užival. »Odlična ekipa, profesionalen pristop, pozitivna izkušnja med in po snemanju in zame sploh nepozabna izkušnja. Občudujem ljudi, ki jim je kulinarika hobi in v njem uživajo. Upam, da letos pride na oddajo čim več kulinaričnih navdušencev, ki se bodo borili do konca.« Z nasmehom še doda: »Mi bomo pa letos še bolj prijazni.«

Karim z velikim veseljem pričakuje nove tekmovalce. »Verjamem, da nas bodo tudi letos presenečali iz izziva v izziv. Seveda pa od njih pričakujem samo najboljše. Sam kvaliteto svojih sladic ohranjam s tem, da nikoli ne popuščam in ves čas razvijam okuse.« Ker je do sebe zahteven, bo zagotovo tudi do novih tekmovalcev. »Kdo ve, s čim vse nas presenetijo.«

»Lani sem z veseljem gledala prve kreacije tekmovalcev in s še večjim veseljem zadnje, kjer se je videl njihov napredek. Letos se že veselim srečanja z novimi obrazi in komaj čakam, da jih spoznam,« pove Alma Rekić.

Gre le za petdeset tisoč evrov

Ko smo sodnike povprašali, po čem se bo morda razlikoval letošnji MasterChef Slovenija od lanskega, Alma pove, da v bistvu še ne ve, verjame pa, da bo zanimivo.

»Mislim, da se bomo dotaknili veliko stvari, ki so povezane s kuhanjem. Gre le za petdeset tisoč evrov in pokal MasterChefa Slovenije! Tukaj ne bo popuščanja. Zahteval bom vztrajnost, znanje, timski duh in za konec odlične krožnike,« razlaga Luka, »Naša pričakovanja so visoka in verjamem, da od gledalcev tudi.« Alma ga tu dopolni, da gledalci verjetno vse skupaj vidijo malo drugače – skozi svoje oči, saj ne vedo, kaj od tekmovalcev pričakujejo sodniki. Ona pričakuje kreativnost, strast, željo in znanje. Karim pa meni, da se bodo tekmovalci trudili po svojih najboljših močeh in poleg vsega naštetega omeni še inovativnost, pomembno je tudi, da ne obupajo.

Prazen krožnik in surov piščanec

Avdicije pri tovrstnih kuharskih šovih so vedno zanimive. Sto ljudi, sto okusov, če posplošimo. Lanskih s slovenskega MasterChefa se naši sogovorniki še spominjajo.

Alma: »Seveda, bilo je veliko zanimivih kreacij in kombinacij. Bilo je tudi veliko smeha.«

Luka se pošali: »Veš, kaj je rekel Hugo? To je noro …« Spomni se na svinjsko ribico, nadevano s tatarskim biftekom.

Normalno, da imamo poleg super krožnikov tudi slabe, ki bi jih lahko poimenovali kar kuharska nočna mora. Tako Alma kot Karim menita, da bi bila njuna najhujša mora, če bi jima tekmovalci postregli surovega piščanca. »Za tekmovalca pa je najhujša nočna mora, če ne postreže nič. Da pred nas postavi prazen krožnik,« nadaljuje Karim. Luku predstavlja največjo moro časovni pritisk, ki pa ga v MasterChefu ne primanjkuje. »Možgani so v času kuhanja obremenjeni na polno.«

Fizična kot psihična pripravljenost

Zanimalo nas je tudi, če se jim zdi MasterChef kot tekmovanje izziv, preizkušanje mej kuharskega znanja posameznika in če bi se sami kdaj prijavili v tovrsten šov. Alma je na drugi del vprašanja odgovorila pritrdilno – ker ima rada adrenalin, se pa strinja, da mora biti posameznik psihično na vse skupaj dobro pripravljen. »Vsekakor gre za preizkušanje določenih mej posameznika, s čimer se tudi posameznik gradi in raste, in vsak vzpon je zopet motivacija za podiranje naslednje meje.«

»MasterChef je tekmovanje ljubiteljskih kuharjev. A vseeno morajo biti tekmovalci pripravljeni tako fizično kot psihično. Izzivi so težki in naporni. Eno je kuhati doma, v poznanem okolju in brez časovnega pritiska, drugo pa na MasterChefu,« pravi Karim.

Luka meni, da bi se tudi sam spopadel s tovrstnim šovom, ker bi potem videl, kako stoji s svojim znanjem. »Tukaj je res psiha na preizkušnji. Ker pa vse skupaj poteka pred kamerami, je še toliko težje.«

Vztrajnost in še enkrat vztrajnost

Vsi trije letošnjim tekmovalcem kuharskega šova MasterChef Slovenija svetujejo vztrajnost in še enkrat vztrajnost. Poudarijo pa še inovativnost, kreativnost, upoštevanje navodil in realen vpogled na znanje v času, ki jim je na voljo.

Smo Slovenci kuharski narod ali raje vidimo, da nam kdo postreže z dobro sladico, ravno prav pečenim zrezkom, okusno solato?

Alma: »Slovenci smo kuharski narod, to se odraža v naši avtohtoni kuhinji, ki je pestra in zelo raznolika. Se pa tudi pustimo razvajati – in zakaj pa ne.«

Luka: »Mislim, da smo. Vse več je dobrih kuharjev, vse več se kuha doma in tudi sami radi zaidemo kam, kjer smo postreženi. Kar me moti, je to, da se veliko pogovarjamo o kuhanju, pa še vedno včasih ne znamo pogledati, zakaj kakšna stvar toliko stane.«

Karim: »Smo kuharski narod. In to iz leta v leto bolj. Seveda pa tudi radi dobro jemo in ob tem uživamo.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

6/9

petek

4/12

sobota

-1/12

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

PREDAVANJA / Homec, 23. februar 2024

Predstavitev zgodovinskih romanov

OBVESTILA / Naklo, 23. februar 2024

Redni občni zbor DU Naklo

GLASBA / Železniki, 23. februar 2024

Salve iz avle

OBVESTILA / Kranj, 24. februar 2024

Zbor članov MDI Kranj

GLEDALIŠČE / Breznica, 25. februar 2024

Mojca Pokrajculja

DELAVNICE / Šenčur, 27. februar 2024

Muzicirajmo skupaj

OBVESTILA / Cerklje, Šenčur, 28. februar 2024

Terenski krvodajalski akciji

PRIREDITVE / Jamnik, 29. februar 2024

Ob 80. obletnici požiga vasi Jamnik

 

 
 

 

 
 
 

Ko se življenje obrne na glavo / 07:41, 21. februar

Hm, kako je pa dekle prišlo v Srbijo? A jo je kar dala? Kako ga je pa našla, če se niti poznala nista? Hudo...

Pišem županu / 07:23, 21. februar

Izgleda, da so vsi župani enaki. No, vsi politiki... pa direktorji... dokler jih trepljam(j)o po ramenu in je vse zlato, kričijo še takrat, ...

Švarc Pipanova vendarle podala odstopno izjavo / 18:54, 17. februar

Golob bo začasno prevzel ministrstvo za pravosodje!?
Torej denar še ni " na varnem"

Zlato polje / 08:08, 15. februar

Sem se enkrat sprehodil skozi Udin boršt. Polno smeti in kosovnih odpadkov. Enako kot se je pred leti bila bitka za Dolino Brje pri Bledu, k...

Nasprotujejo trasi obvoza / 08:09, 14. februar

Število vozil na dan skozi Bled izven turistične sezone je 20.000. Skozi predor Karavanke gre dnevno okoli 13.000 vozil. Da uredimo promet o...

Nasprotujejo trasi obvoza / 19:06, 13. februar

V predoru Karavanke občasno uvedejo sistem po ure ke, po ure sm... In to je mednarodni promet. Seveda frekvenca osebnih vozil je na Bled vel...

Pišem županu / 10:37, 12. februar

Ne radi odgovarjajo na neprijetna vprašanja kot tale:Spoštovani g.župan in sodelavec, prosimo vas za razjasnitev vaše zaposlitve v Železniča...