Verjamemo v poštenost brigadirja Petra Zupana

Čez dobra dva tedna bo minilo leto dni od potrditve sodbe prvostopenjskega sodišča s strani Višjega sodišča v Ljubljani na pritožbo brigadirja, upokojenca Ministrstva za obrambo od leta 2007. Pritožil se je na odločitev sodišča, da je zavestno in naklepno storil kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja s tem, da je slikarju in lobistu Juretu Cekuti posredoval podatke o razpisu projekta PBV-K 8x8 (kasneje bolj znanega kot projekt nabave osemkolesnikov Patria). Podatki o času in pogojih razpisa naj bi nelegalno, neformalno in prednostno preko Cekute prišli do finske družbe Patria. S temi, verjetno pa še z nekaterimi drugimi podatki naj bi Finci pridobili poslovno prednost pred drugimi poslovnimi konkurenti, ki so se tudi javili na razpis. Sodba na drugi stopnji je bila po pravnomočnosti tudi izvršljiva in upokojeni brigadir Peter Zupan je šel brez izmikanj v maju lani na prestajanje zaporne kazni.

Sodba je bila takšna, kakršna je bila. To je delo sodišča. Kljub vsemu pa pušča kar nekaj vprašanj in dvomov. Človek se ob branju ne more znebiti vtisa, da v njej ni tendencioznih zaključkov v duhu časa sojenja protagonistom v javnosti razvpite podkupovalne afere Patria, aktualne v letih 2014 in 2015. Kljub nekaterim nerodnostim zagovora je sodba na drugi stopnji v veliki meri apologija odločitvam prvostopenjskega sodišča, saj prav Zupanov motiv, to je naklep, korist, vsebinska teža inkriminiranih dokumentov, upoštevanje vseh dokumentov, ki so njemu v prid, spoštovanje subordinacije in lojalno sledenje zamislim predpostavljenih, torej delodajalca, ni prepričljivo razčiščena.

Da je pa nesmisel družbenega in kaznovalnega pritiska na edinega obdolženca v Sloveniji, ki sedi v zaporu, v povezavi z afero Patria še večji in za nas, gorenjske veterane vojne za Slovenijo, nesprejemljiv, je dejstvo, da nihče od petnajstih ali šestnajstih nekdanjih visokih funkcionarjev, uradnikov, vojakov iz Ministrstva za obrambo ali Generalštaba SV ni v ničemer več kriv ali prizadet ali zaradi zastaranosti afere Patria obdolžen. Peter Zupan pa je na prestajanju dve in pol ali celo triletne obsodbe, če ne bo plačal še visoke denarne kazni, v zaporu že več kot osem mesecev ter čaka na postopek in zaključek svojega sodnega epiloga s pritožbo na vrhovnem sodišču. Ne moremo se znebiti občutka, da pred zakonom res niso vsi enaki. Saj je celo Ustavno sodišče RS prej razrešilo podobne primere!

Peter Zupan krivde na sodišču ni nikoli priznal, in kdor ga pozna kot osebo in skozi njegovo delo, ve, da nima česa priznati. Lahko se je Cekuta družil z njim, lahko je bil pri njem doma, lahko mu je dal celo uro za darilo. Vendar to ne spremeni dejstva, ker verjamemo, da brigadir Zupan brez usmeritev nadrejenih, posredno ali neposredno, ne bi nikoli nikomur ničesar službenega predal. Če bi pa to bilo še nezakonito ali jasno škodljivo za Slovenijo oz. za projekt, njegova profesionalnost in vojaška lojalnost ne bi zadostovali, da bi kaj takega storil ali »izdal«. Pri vsem tem še sodišče ugotavlja, da se kljub »izvršitvi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja« zaradi tega osebno ni z ničimer okoristil.

Peter Zupan je za veterane vojne za Slovenijo Gorenjske eden od herojev in organizatorjev oboroženega upora proti JLA. Kot načelnik pokrajinskega štaba TO je bil med ključnimi, da je Gorenjska TO obdržala ali iz vojašnic JLA ponovno pridobila večino svojega pehotnega orožja. Bil je organizator Narodne zaščite od julija do oktobra 1990. Bil je prvi mož za organizacijo in reorganizacijo Teritorialne obrambe v Koordinacijski podskupini za Gorenjsko, vodil je osamosvojitvene aktivnosti leta 1991 na Gorenjskem. Kot vojaku in osebi mu je zaupal prvi predsednik Republike Slovenije, saj je bil njegov adjutant. Na Ministrstvu za obrambo je učinkovito, uspešno in s srcem za Slovensko vojsko skrbel za razvoj, opremljanje in oborožitev vojske. Za svoje delo je prejel vrsto najvišjih vojaških in visoko državno odlikovanje. Ves čas je bil izjemno delaven, kolegialen, pošten do dela in sodelavcev ter lojalen do nadrejenih oziroma ustanove, za katero je delal. Je tudi ustanovni član Zveze veteranov vojne za Slovenijo, pokrajinskega odbora za Gorenjsko in območnega združenja Zveze veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska. Za nas je nepogrešljiv član pri mnogih organizacijskih projektnih in nalogah.

Poleg vsega je bil upokojeni brigadir Peter Zupan tudi motor in duša organiziranja biatlonskih prireditev na Pokljuki ter organizator in aktivni odbojkar na Bledu. Zato verjamemo, da je zaradi krivičnega zapora pogrešan tudi po športni plati in bi mu lahko tudi športniki izkazali podporo v prizadevanjih, da se častno in čim prej izvije iz sodnih mlinov ter prestajanja kazni.

Ob vsem, kar se je v resnici (z)godilo z nabavo osemkolesnikov Patria za Slovensko vojsko in z afero Patria, gorenjski veterani ne verjamemo v smisel sodnega pregona Petra Zupana in smo prepričani, da se mu godi krivica.

Gorenjska območna združenja ZVVS: PO ZVVS Zgornja Gorenjska, Janez Koselj, l.r., predsednik Janko S. Stušek, l.r., podpredsednik; PO ZVVS Kranj, Zvone Rešek, l.r., predsednik; PO ZVVS Tržič, Vojko Damjan, l.r., predsednik; PO ZVVS Škofja Loka, Roman Cenčič, l.r., podpredsednik; Območno združenje zveze slovenskih častnikov Radovljica, Marjan Bohinc, l.r., predsednik; Janez Kavar, l.r., brigadir in častni član Združenja vojaških gornikov Slovenije

Oddaj svoj komentar

Kranj -6°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-7/6

četrtek

-3/7

petek

-6/9

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

IZLETI / Kranj, 1. februar 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Milje, 2. februar 2024

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

DELAVNICE / Jesenice, 2. februar 2024

Brihtina pravljična dežela

OBVESTILA / Preddvor, 2. februar 2024

Telovadba, angleška urica, ustvarjalna delavnica

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

IZLETI / Kranj, 10. februar 2024

Po sledeh kulture: Od Komende do Kamnika

IZLETI / Kranj, 15. marec 2024

Pohodna Andaluzija

 

 
 

 

 
 
 

Ljudske obveznice v začetku februarja / 14:31, 27. januar

Spomnil bi na ukradene izničene obveznice in delnice za časa vlade Alenke Bratušek. To je blo čist ajnfoh, po sistemu dons maš, jutr pa te n...

Predstavili največje projekte / 08:40, 26. januar

O širitvi OŠ Antone Janše še vedno nič. Pozabljeni od občine in sveta. Prejšnje in sedanje vodstvo OŠ ni sposobno zlobirati prepotrebno širitev šole.

Največ kršitev v Mavčičah / 07:57, 24. januar

Merilno mesto v Stražišču (Škofjeloška) je namenjeno le in zgolj inkasantstvu. Lokalna skupnost si že leta prizadeva za ureditev krožišča na...

Volk v dolini Kokre / 14:09, 23. januar

V gozdu oz. divjini je volk avtohtona vrsta, koza ali ovca pač ne..

V Dražgošah poziv k miru / 14:02, 23. januar

Ne podpiram ne komonistov ne domobrancev, je pa vedno bolj jasno, da so že takrat za vsem stali židje..
Moše Pijade, Kardelj, Rupnik itd..

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 13:54, 23. januar

Dežman, podatki o priseljevanju po obdobjiih so dostopni na spletu, javno!
Sicer pa ja, reakcija tipičnega SDS betonerja..Šiptar nikoli nič kriv ker, kOmOnisti, mediji, Srbi, Kučan..

V Dražgošah poziv k miru / 11:07, 22. januar

Zgodovinar Premk pravi, da so revolucionarji zmagali v Dražgošah, ker jih Nemci niso ujeli. Njegova izjava v oddaji na Planet TV. Zato v Dra...