Zavračanje čiščenja

Odgovor na članek Zavračanje čiščenja ni primerno, ki je bil objavljen 12. januarja.

Predsednik sekcije dimnikarjev pri Obrtni zbornici Slovenije Simon Dovrtel, ki je lastnik Dimnikarstva Dovrtel iz Kranja, je v članku obtožil civilni iniciativi VCP Dimnik in DCI Malečnik, da zavajamo javnost, poleg tega pa trdi, da gre za posameznike, ki se skušajo predstavljati kot civilna iniciativa. Zavajati pomeni, da nekdo z določenim namenom dela ali govori nekaj, kar ni v skladu z resničnostjo ali zakonitostjo.

V primeru dimnikarstva je treba najprej razjasniti dvoje. Dimnikarska dela lahko opravlja vsakdo, ki ima ustrezno izobrazbo in je registriran za to dejavnost (izvajalec). Drugo pa je izvajanje del, ki sodijo v sklop javnega interesa in se lahko izvajajo v obliki obvezne javne gospodarske službe (kontrolor). Kontrolno službo izvaja država ali s koncesijsko pogodbo prenese pooblastilo na nekoga drugega. Nesprejemljivo je, da sta izvajalec in kontrolor v isti osebi.

Dimnikarji radi uporabljajo pojem javni interes. Če upoštevamo, da je javni interes vsak v pravnem predpisu utemeljen interes, ki se je tja vpisal po demokratičnem postopku, kjer se je uskladil interes večine državljanov, potem je treba ugotoviti, da država ni nikoli izvedla demokratičnega postopka, da bi uskladila interes državljanov na področju dimnikarstva. Ravno obratno kaže primer sprejemanja zakona o podaljšanju koncesij, ki ga je sprejela Vlada RS na dopisni seji, Državni zbor pa po nujnem postopku brez medijskega obveščanja in predhodne javne razprave.

Dimnikarske družbe so imele v Sloveniji monopolne koncesijske pogodbe do konca lanskega leta (razen nekaterih izjem, ki imajo pogodbe veljavne še po tem datumu). O podaljšanju za leto 2016 morajo družbe v skladu z zakonom vložiti vlogo do 15. januarja, nato mora o podaljšanju odločiti Vlada RS. Torej do končne odločitve in izdaje odločbe Vlade RS ni pravne podlage za izvajanje obvezne gospodarske javne službe na področju dimnikarstva, zato smo upravičeno predlagali lastnikom kurilnih naprav, naj preverijo veljavnost koncesijskih pogodb, preden dovolijo izvajati meritve in preglede. O čiščenju kurilnih naprav in dimnikov nismo ničesar zapisali.

Tanja Bolte napoveduje, da ministrstvo ne bo podaljšalo koncesij tistim koncesionarjem, ki niso pošiljali podatkov v EviDim. Med prekrškarje spadajo po mnenju civilnih iniciativ tudi vse tiste dimnikarske družbe, ki so goljufale državo ali lastnike kurilnih naprav. In teh ni malo, zato smo opozorili lastnike kurilnih naprav, da preverjajo veljavnost koncesijskih pogodb. Dimnikarstvo Dovrtel spada med prekrškarje.

Civilne iniciative niso le nekaj posameznikov, temveč gre za množično civilno gibanje, ki želi, da bi v Republiki Sloveniji uvedli takšen dimnikarski sistem, ki bo skladen z ustavo Republike Slovenije in s pogodbo o delovanju Evropske skupnosti. Ker vladajoča politika ni pripravljena na sodelovanje in sprejem sprememb, jih bomo dosegli na drugačen način. Z ustavno presojo zakona o podaljšanju koncesij in z obveščanjem Evropske komisije o unikatnem monopolnem koncesijskem sistemu sredi Evrope. Podoben sistem je imela Nemčija in ga je na zahtevo Evropske komisije že odpravila, v Sloveniji še vedno vlada dimnikarski lobi, in ne demokratično izvoljeni organi države.

Ivan Tomše, vodja VCP Dimnik – enota Posavje

Oddaj svoj komentar

Kranj 11°

delno oblačno
vlažnost: 60 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-1/18

četrtek

2/18

petek

5/14

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 14. marec 2024

Telovadba, digitalna prva pomoč ...

OBVESTILA / Škofja Loka, 14. marec 2024

Zbor članov društva invalidov Škofja Loka

IZLETI / Kranj, 14. marec 2024

Izlet na Planino nad Vrhniko

OBVESTILA / Kranj, 14. marec 2024

Zbor članov društva Sožitje Kranj

OBVESTILA / Preddvor, 14. marec 2024

Letni zbor DU Preddvor

IZLETI / Kranj, 15. marec 2024

Pohodna Andaluzija

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 15. marec 2024

Telovadba, digitalna prva pomoč ...

OBVESTILA / Lesce, 15. marec 2024

Letna skupščina TD Lesce

 

 
 

 

 
 
 

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...

Komu naj gre parkirnina / 18:34, 3. marec

Ah ta denar! Zaradi njega se skregajo še tako dobri prijatelji.