Cene komunalnih storitev

Odgovor na pismo Frančiška Grašiča »Popravek le polovičen«, ki je bil objavljen 31. decembra.

Ob zaključku leta je Občinski svet Občine Tržič potrdil spremembo cen komunalnih storitev in subvencije cen za storitve oskrbe s pitno vodo ter odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode. Nove cene so bile oblikovane skladno z določili Uredbe o metodologiji oblikovanja za oblikovanje cen storitev obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja, pri oblikovanju predloga višine subvencij pa smo zasledovali čim manjšo obremenitev proračuna. Tako so se cene storitev oskrbe s pitno vodo ter odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode znižale, hkrati je Občinski svet potrdil tudi višino subvencij za storitve, vezane na oskrbo s pitno vodo ter odvajanje odpadnih voda.

Metodologija oblikovanja cen gospodarskih javnih služb temelji na načrtovanju okvirnih količin kot tudi oceni stroškov za izvajanje posamezne gospodarske javne službe. Uporaba predpisane metodologije upošteva odstopanja med leti in določa, da jih mora izvajalec javne službe vključiti v poračun. Pri ceni storitve, vezane na greznice in MKČN, se je izkazalo, da so bile ocenjene količine pri oblikovanju cene v letu 2014 prenizke in je bila dejanska opravljena količina storitve veliko višja. Hkrati se je v zadnjem obdobju v praksi izkazalo, da se je v strukturi cene te storitve spremenilo razmerje delitve stroškov na čistilni napravi in se je cena posledično znižala. Razliko med načrtovanimi in dejanskimi stroški, ki je v tem obdobju nastala, bodo uporabniki komunalnih storitev v obliki poračuna prejeli na položnicah v mesecu marcu 2016.

Glede na predpisano metodologijo oblikovanja cen komunalnih storitev je subvencija mehanizem, ki omogoča občini, da delno breme pokrivanja teh stroškov prevzame proračun, in ne uporabniki. Pomembno pa je to, da gre za izvajanje občinske javne gospodarske službe. V primeru Seničnega gre pri oskrbi s pitno vodo za primer lastne oskrbe s pitno vodo z zasebnim vodovodom in tu za subvencioniranje cene ni pravne podlage. Storitve, vezane na greznice in MKČN, niso subvencionirane, pač pa se je cena te storitve s potrditvijo nove cene znižala in bo izveden poračun. Sicer pa Uredba o metodologiji oblikovanja za oblikovanje cen storitev obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja prepoveduje razlikovanje cen, saj je v 12. čl. navedeno, da cena posamezne storitve javnih služb med uporabniki ali skupinami uporabnikov ne sme biti različna, kadar imajo uporabniki storitve posamezne gospodarske javne službe v posamezni občini istega izvajalca.

Analiza in primerjava cen storitev, povezanih z greznicami in MKČN, nam ne da povsem realne slike stanja, saj prehodno obdobje uveljavljanja metodologije oblikovanja cen, kot je predpisana od 1. 1. 2013 dalje, v marsikateri občini še vedno traja, vse občine v Sloveniji pa predstavljajo primerljivo območje. Iz podatkov o poročanjih o povprečnih obračunanih cenah za posamezna obdobja je za leto 2014 upoštevanih 91 občin in povprečna cena je bila 0,2932 EUR/m3. Če vzamemo za analizo veljavne cene za oktober 2015 samo za nekaj gorenjskih občin (Tržič, Radovljica, Naklo, Kranj, Jesenice, Škofja Loka, Bled in Gorje), je bila povprečna cena 0,3514 EUR/m3, nova cena za Tržič pa od 1. 1. 2016 dalje znaša 0,3745 EUR/m3.

Poleg sprememb, ki so se na lokalni ravni zgodile glede cen komunalnih storitev, pa je od 31. 12. 2015 v veljavi nova Uredba o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode, ki posega na načrtovanje in izvedbo komunalnega opremljanja občine v novih rokih. Tako bo občina imela možnost opredelitve, ali bodo aglomeracije s skupno obremenitvijo manjšo od 500 PE (populacijskih ekvivalentov = oseb, zaradi izvajanja storitev javne službe opremljene z malimi komunalnimi čistilnimi napravami ali ne, če bo na podlagi ekonomske analize ugotovljeno, da bi opremljanje z javnim kanalizacijskim omrežjem in komunalno čistilno napravo za čiščenje komunalne odpadne vode za takšne aglomeracije povzročilo več kot trikrat večje stroške glede na stroške opremljanja z malimi komunalnimi čistilnimi napravami. Tako bo predvidoma šele v drugi polovici letošnjega leta s sprejetjem noveliranega občinskega programa znano, katera območja naselij v posameznih aglomeracijah bo občina še opremljala z javno kanalizacijo.

Drago Zadnikar, direktor občinske uprave Tržič

(S tem prispevkom zaključujemo polemiko o cenah komunalnih storitev v tržiški občini.)

Oddaj svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

-7/6

četrtek

-3/7

petek

-6/9

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

IZLETI / Kranj, 1. februar 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Milje, 2. februar 2024

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

DELAVNICE / Jesenice, 2. februar 2024

Brihtina pravljična dežela

OBVESTILA / Preddvor, 2. februar 2024

Telovadba, angleška urica, ustvarjalna delavnica

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

IZLETI / Kranj, 10. februar 2024

Po sledeh kulture: Od Komende do Kamnika

IZLETI / Kranj, 15. marec 2024

Pohodna Andaluzija

 

 
 

 

 
 
 

Ljudske obveznice v začetku februarja / 14:31, 27. januar

Spomnil bi na ukradene izničene obveznice in delnice za časa vlade Alenke Bratušek. To je blo čist ajnfoh, po sistemu dons maš, jutr pa te n...

Predstavili največje projekte / 08:40, 26. januar

O širitvi OŠ Antone Janše še vedno nič. Pozabljeni od občine in sveta. Prejšnje in sedanje vodstvo OŠ ni sposobno zlobirati prepotrebno širitev šole.

Največ kršitev v Mavčičah / 07:57, 24. januar

Merilno mesto v Stražišču (Škofjeloška) je namenjeno le in zgolj inkasantstvu. Lokalna skupnost si že leta prizadeva za ureditev krožišča na...

Volk v dolini Kokre / 14:09, 23. januar

V gozdu oz. divjini je volk avtohtona vrsta, koza ali ovca pač ne..

V Dražgošah poziv k miru / 14:02, 23. januar

Ne podpiram ne komonistov ne domobrancev, je pa vedno bolj jasno, da so že takrat za vsem stali židje..
Moše Pijade, Kardelj, Rupnik itd..

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 13:54, 23. januar

Dežman, podatki o priseljevanju po obdobjiih so dostopni na spletu, javno!
Sicer pa ja, reakcija tipičnega SDS betonerja..Šiptar nikoli nič kriv ker, kOmOnisti, mediji, Srbi, Kučan..

V Dražgošah poziv k miru / 11:07, 22. januar

Zgodovinar Premk pravi, da so revolucionarji zmagali v Dražgošah, ker jih Nemci niso ujeli. Njegova izjava v oddaji na Planet TV. Zato v Dra...