Glede plovbe po Blejskem jezeru obstajajo zelo različne želje in interesi. / Foto: Tina Dokl

Po novem tudi pristaniške takse

Od srede je v javni razgrnitvi osnutek odloka o plovbnem režimu po Blejskem jezeru, ki so ga občinski svetniki sprejeli na torkovi seji, zadnji v tem letu. Pripombe bodo zbirali do 22. januarja.

Bled – Plovba po Blejskem jezeru je ena izmed najatraktivnejših dejavnosti v kraju, poudarjajo na občini, a glede tega obstajajo različna mnenja in interesi. Zato so odlok o plovbnem režimu v osnutku pripravili predvsem za javno razpravo in bodo verjetno končne rešitve oblikovali šele na podlagi pripomb iz javne razprave. Ob tem pa si na občini želijo, da bi posodobljen odlok, ki bi bil tudi usklajen z nadrejenimi občinskimi in državnimi predpisi, sprejeli pred naslednjo poletno sezono.

Osnutek odloka po besedah direktorja občinske uprave Matjaža Berčona večinoma popolnoma sledi zakonu o plovbi po celinskih vodah, obenem pa opredeljuje pristanišča in vstopno-izstopna mesta, ki so jih določili z lani sprejetim občinskim prostorskim načrtom. »Mimo tega, kar predpisuje občinski prostorski načrt, v odloku ne smemo, ker bo sicer nezakonit,« je opozoril Berčon in dodal, da občinski prostorski načrt jasno določa pristanišča ter vstopna in izstopna mesta za določene tipe plovil. »Vsega drugega ne bomo mogli upoštevati.« Že iz razprav, ki so se v javnosti razvnele v zvezi s tem, pa je jasno, da bo teh pobud in interesov veliko, tako glede tipov plovil kot glede večanja števila vstopno-izstopnih mest. »Te pobude bodo evidentirane in vključene v spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta,« je pojasnil Berčon.

Z novim odlokom pa predvidevajo tudi boljšo regulacijo oddajanja plovil oziroma njihovega vnosa za lastne, rekreacijske potrebe ter zaračunavanje pristaniške takse. »Če bodo uveljavljene določene rešitve, zlasti glede oddajanja pravic do privezov in zaračunavanja pristojbin, se prihodek občine ocenjuje na 150 tisoč evrov letno.« Ta denar bi namensko porabili za vzdrževanje plovbnega režima, nadzor nad njim in v največji meri za urejanje obalne, zlasti pristaniške infrastrukture. »Takšen pritisk na jezero oziroma njegova raba pušča vidne posledice na obali jezera,« je opozoril Berčon in dodal, da je težava tudi v tem, da se nekaj desetletij obala ni sistematično urejala. Za njeno sanacijo bi po izračunih strokovnjakov potrebovali kar 17 milijonov evrov, je še navedel Berčon.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

jasno
vlažnost: 28 %
veter: V, hitrost: 29 km/h

-1/18

ponedeljek

-3/19

torek

-3/18

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.