Sedemdeseta obletnica vrnitve iz ujetništva

Komaj sem dopolnil sedemnajst let, sem bil prisilno mobiliziran v nemško vojsko 20. junija 1944. Iz Maribora se nas je takrat odpeljalo več kot sto fantov, od katerih so mnogi dali življenja širom po Evropi. Mi smo bili poslani v mesto Amberg am Lech, kjer smo bili v kasarni, nakar so nas 20. aprila 1945 odpeljali na fronto, ko so Američani že prestopili reko Ren. Še istega dne so me ujeli Američani in me poslali v ujetniško taborišče, ki je bilo vzdolž Rena, kjer nas je bilo 116 tisoč ujetnikov na desetih hektarjih. Tu smo bili nekaj dni brez hrane in vode, pod milim nebom. S tega zemljišča smo popadli vso travo s koreninami vred, pogrizli vse mladje z drevja in trte.

Po podatkih kanadskega pisatelja in založnika Jamesa Bacquea, ki je napisal knjigo Druge izgube, je na zahodni fronti sedem milijonov nemških ujetnikov, od katerih jih je od lakote umrl en milijon! Za časa mojega ujetništva je bilo komaj toliko hrane, da smo nekateri komaj preživeli. Ker smo dobili dnevno po dve cigareti, sem te zamenjal za kruh.

Rdeči križ je imel v Švici pripravljeni dve vlakovni kompoziciji hrane in jih je želel dati ujetnikom. Američani so to odklonili, češ da imajo dovolj hrane! Hinavščina in laž! Vojne ujetnike so vodili v evidenci kot 'razorožene osebe', samo da so se izognili obveznosti iz Ženevske konvencije o vojnih ujetnikih, kjer piše, da se mora z ujetniki ravnati humano!

Nekaj citatov iz knjige Druge izgube: »Nikoli si nisem predstavljal tako okrutnega maščevanja – živi okostnjaki so eden poleg drugega ležali v blatu in nekateri so umirali medtem, ko jih je opazoval. Drugi so se oklepali svojih kosov lepenke in se stiskali pod njo, čeprav je bil topel julijski dan, ženske so ležale v jamah, ki so si jih z rokami izgreble v zemljo in ga nemo opazovale z lačnimi očmi, njihovi od edema napihnjeni trebuhi pa so groteskno oponašali nosečnost, pogled starcev z dolgimi sivimi lasmi je bil brezumen, iz otroških, črno obrobljenih oči je komaj še sijalo kaj življenja …«

Veliko umrljivost ujetnikov so Američani v evidenci označili kot 'druge izgube', torej sama laž in hinavščina, zato je pisec knjigo tudi tako naslovil.

Zadnje mesece svojega ujetništva sem preživel v taborišču blizu Marseilla v Franciji. V tem taborišču smo bili že grupirani po nacionalnosti, torej, smo bili Slovenci v enem oddelku, kjer smo se srečali med seboj. Sedemnajstega avgusta pa so nas pripeljali na železniško postajo in nas napotili proti Sloveniji. Okoli dva tisoč ujetnikov so spremljali samo trije Američani. Ko smo se ustavili na železniški postaji Jesenice, so odprli vagone, na vsak vagon so stopili po štirje partizani z brzostrelkami. Od tod smo se peljali v Celje, kjer smo bili zaprti en teden in zasliševani. Tiste, ki so prispeli pred nami, pa so poslali v Teharje! Iz mariborske železniške postaje sem šel peš domov v Slovenske gorice. Doma me je mama spoznala, sestri in brata pa so me nezaupljivo gledali. Razcapano oblečen in sestradan sem imel 57 kilogramov.

Avtorja knjige Druge izgube Jamesa Bacquea so Američani skoraj linčali, ker je svetu povedal resnico.

Alojz Senekovič

Oddaj svoj komentar

Kranj -6°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-7/6

četrtek

-3/7

petek

-6/9

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

IZLETI / Kranj, 1. februar 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Milje, 2. februar 2024

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

DELAVNICE / Jesenice, 2. februar 2024

Brihtina pravljična dežela

OBVESTILA / Preddvor, 2. februar 2024

Telovadba, angleška urica, ustvarjalna delavnica

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

IZLETI / Kranj, 10. februar 2024

Po sledeh kulture: Od Komende do Kamnika

IZLETI / Kranj, 15. marec 2024

Pohodna Andaluzija

 

 
 

 

 
 
 

Ljudske obveznice v začetku februarja / 14:31, 27. januar

Spomnil bi na ukradene izničene obveznice in delnice za časa vlade Alenke Bratušek. To je blo čist ajnfoh, po sistemu dons maš, jutr pa te n...

Predstavili največje projekte / 08:40, 26. januar

O širitvi OŠ Antone Janše še vedno nič. Pozabljeni od občine in sveta. Prejšnje in sedanje vodstvo OŠ ni sposobno zlobirati prepotrebno širitev šole.

Največ kršitev v Mavčičah / 07:57, 24. januar

Merilno mesto v Stražišču (Škofjeloška) je namenjeno le in zgolj inkasantstvu. Lokalna skupnost si že leta prizadeva za ureditev krožišča na...

Volk v dolini Kokre / 14:09, 23. januar

V gozdu oz. divjini je volk avtohtona vrsta, koza ali ovca pač ne..

V Dražgošah poziv k miru / 14:02, 23. januar

Ne podpiram ne komonistov ne domobrancev, je pa vedno bolj jasno, da so že takrat za vsem stali židje..
Moše Pijade, Kardelj, Rupnik itd..

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 13:54, 23. januar

Dežman, podatki o priseljevanju po obdobjiih so dostopni na spletu, javno!
Sicer pa ja, reakcija tipičnega SDS betonerja..Šiptar nikoli nič kriv ker, kOmOnisti, mediji, Srbi, Kučan..

V Dražgošah poziv k miru / 11:07, 22. januar

Zgodovinar Premk pravi, da so revolucionarji zmagali v Dražgošah, ker jih Nemci niso ujeli. Njegova izjava v oddaji na Planet TV. Zato v Dra...