Spodobi se in pravično je

Spodobi se in pravično je, da se za denar davkoplačevalcev delajo stvari, ki so potrebne, kakršne so potrebne in za toliko, kot je potrebno. Vse ostalo je zapravljanje javnega denarja. Ko je župan pred dobrim letom predstavil program gradnje treh srednje velikih javnih objektov na Breznici, sem pozvala občinsko oblast, da z gradnjo občinske stavbe nekoliko počaka in premisli, da ne bomo imeli neizkoriščenih in podvojenih prostorov in da bomo lahko združili javne interese z gospodarskimi. S tem bi prihranili pri stroških gradnje, še več pa kasneje pri stroških obratovanja, predvsem pa bi lahko spodbudili razvoj turizma, obisk kulturnih spomenikov in pridobili nova delovna mesta v gospodarstvu.

Na razvojni program Žirovnice do leta 2020 (RP), ki so ga svetniki sprejeli na županov predlog na zadnji seji, sem dala nekaj predlogov. Vsi po vrsti so bili zavrnjeni (kot vsi moji predlogi v vseh javnih obravnavah). Občinska stavba stoji, RP pa določa (med drugim), da bomo na Breznici zgradili še eno kulturno dvorano, da bodo gasilci zgradili občini nove prostore za civilno zaščito (poleg novih v stavbi občine), nov TIC na Beznici bo zaposlil nove javne uslužbence (razen, če ne bo obratoval), v Vrbi se za razvoj turizma ne omogoči nič novega, javnega WC-ja ne potrebujemo (pohodniki bodo še naprej trkali na vrata domačinov), turistični ponudniki z Brega in iz Most naj ostanejo drugorazredni, obiskovalci Doslovč naj še naprej parkirajo na cesti, informacij o delu organov občine še naprej ne bo. Ceste v Piškovco ni potrebno asfaltirati, razen v primeru potreb (ki jih bo tako kot za asfalt do konjenikov določil organ, ki mu RP-ja ni treba spoštovati).

V RP je zapisano tudi, da je razvojni program najvišji strateški dokument v hierarhiji, a vsi projekti morajo biti usklajeni z občinskim prostorskim načrtom (OPN), ki ga imamo od maja 2011. To pa pomeni, da je najvišji strateški dokument občine dejansko OPN, saj so se v RP lahko vključili samo tisti projekti, ki so že bili vključeni v OPN. Javna obravnava in predlogi so bili tako brezpredmetni.

Velika sreča je, da pripravljavci tega programa niso bili avtorji prvega RP po ustanovitvi občine, ker potem ta občina ne bi imela nobenega projekta. Takrat je namreč občina sprejela RP s projekti, ki jih sploh še ni bilo v občinskem prostorskem planu.

Velika sreča je tudi, da občinska politika ne seže do planov naših družin. V teh se najprej dogovorimo o tem, kaj rabimo, če rabimo, kako veliko zadevo rabimo, kje jo želimo in če je potrebno, predlagamo spremembo OPN.

Dobili pa smo odlično podlago za zmagovit program skorajšnjih volitev. Primakniti je treba samo še nekaj okraskov, kot so spodbude gospodarstvu, delovna mesta, poceni in učinkovita uprava, demokracija, poštenje in etika.

Gasilcem želim veliko uspeha pri zbiranju denarja za občinske prostore, politikom pa bo bog volivec gotovo odpustil, saj, kot kaže, ne vedo, kaj delajo.

Bernarda Resman

Oddaj svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-2/12

nedelja

0/11

ponedeljek

5/8

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Šenčur, 22. april 2024

Umovadba

RAZSTAVE / Škofja Loka, 22. april 2024

Razstava risb Petra Jovanoviča

RAZSTAVE / Jesenice, 22. april 2024

Razstava Helene Vidmar

IZLETI / Kranj, 23. april 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

OBVESTILA / Naklo, 25. april 2024

Izobraževalna platforma Digiagri

IZLETI / Šenčur, 27. april 2024

Bevkov vrh, Ermanovec

 

 
 

 

 
 
 

Za pravico do groba in spomina / 11:08, 20. april

Ppopraverk:
Premiera dokumentarnega filma bo ob 17. uri.

Za pravico do groba in spomina / 09:52, 20. april

Da se izognemu nadaljevanju povojnim tabu temam, je treba članku dodati:- Ministrstvo za kulturo kljub dopolnitvam in dodatni obravnavi zavr...

Subvencija tudi za e-kolesa / 08:17, 18. april

Glede na hitrost birokratov bodo subvencije verjetno pripravljene tik pred smučarsko sezono.

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...