Kranj ima glavno besedo

Odgovor na članek z naslovom Kranj ima glavno besedo, ki je bil v Gorenjskem glasu objavljen v petek, 28. marca 2014.

Na podlagi Zakona o gospodarskih javnih službah, Zakona o gospodarskih družbah, Zakona o lokalni samoupravi in odlokov o gospodarskih javnih službah v posameznih občinah je Komunala Kranj organizirana kot družba z omejeno odgovornostjo (d. o. o.) v lasti sedmih občin, in sicer Mestne občine Kranj ter občin Cerklje na Gorenjskem, Medvode, Naklo, Preddvor, Jezersko ter Šenčur. Podjetje ni občinska izpostava.

O upravljanju podjetja odločajo svet ustanoviteljev, skupščina in direktor.

Z odlokom o ustanovitvi skupnega organa Mestne občine Kranj ter občin Cerklje na Gorenjskem, Jezersko, Naklo, Medvode, Preddvor in Šenčur so občine zaradi izvrševanja ustanoviteljskih pravic v javnem podjetju Komunala Kranj in zaradi usklajevanja odločitev občin glede zagotavljanja javnih služb na njihovem območju ustanovile skupni organ: Svet ustanoviteljev. Sestavljajo ga vsakokratni župani občin ustanoviteljic.

Svoje pravice občine ustanoviteljice uresničujejo na skupščini. Pristojnosti skupščine so določene z družbeno pogodbo. V okviru pristojnosti je tudi obveščanje občinskih svetov občin ustanoviteljic o poslovanju javnega podjetja. V skupščino družbenice – občine ustanoviteljice imenujejo vsaka po enega svojega predstavnika, ki je pooblaščen izvrševati glasovalno pravico zanjo.

Direktor javnega podjetja vodi poslovanje in delo javnega podjetja v skladu z družbeno pogodbo, odlokom o ustanovitvi skupnega organa, poslovnim načrtom in pogodbo o zaposlitvi.

Skladno z navedenim člani skupščine redno obravnavajo letne in medletne – trimesečne informacije o poslovanju ter letna poročila o poslovanju javnega podjetja. Na seji v februarju 2014, na kateri so bili prisotni vsi člani skupščine kot predstavniki občin ustanoviteljic, so obravnavali tudi nerevidirano informacijo o rezultatih poslovanja za leto 2013, zato tudi obravnava na občinskem svetu nima podlage v navedenih odlokih in družbeni pogodbi. Po sprejemu revidiranega letnega poročila na skupščini podjetja je ta tudi javno dostopen oz. objavljen na spletni strani podjetja.

Poudariti je treba, da je javno podjetje Komunala Kranj »ne dela minusa«, temveč je tudi v letu 2013 poslovalo s pozitivnim poslovnim izidom. Želimo pojasniti tudi, da pri nabavi vozil ne gre za subvencioniranje, ampak za financiranje iz sredstev najemnine, ki jo Komunala Kranj plačuje občinam v skladu s sklenjenimi pogodbami o najemu infrastrukture ter sprejetim sklepom na seji Sveta ustanoviteljev o namenski uporabi najemnine.

Vprašanja, predlogi in mnenja vseh naših uporabnikov so dobrodošli, zato jih resno obravnavamo in nanje poskušamo tudi čim prej odgovoriti.

Evstahij Drmota, direktor

×