Katastrofa

Kar se letos dogaja jeseniškemu športu, je katastrofa, ki bo imela dolgoročne posledice. O propadu ene izmed najbolj prepoznavnih blagovnih znamk v slovenskem športu Hokejskega kluba Acroni Jesenice je bilo prelitega veliko tiskarskega črnila. Sreča v nesreči je, da je Hokejsko društvo Mladi Jesenice prevzelo breme nadaljevanja tradicije jeseniškega hokeja.

Če bi bile razmere na Jesenicah normalne, tako kot je bilo vse od leta 1972 naprej, bi že lahko bolj optimistično gledali naprej. Žal so se pojavile nove težave. Športi na ledu (hokej, umetnostno drsanje, kegljanje na ledu, curling) so začasno ostali brez osnovnih pogojev za delo. Več kot tristo športnikov, večinoma otrok in mladih, je ostalo brez ledu. Ko so se aprila začela prva dela v dvorani, so vsi uporabniki še verjeli, da bodo tam nekje ob koncu septembra lahko začeli s treningi pod novo streho, v polepšani dvorani.
 
Sprijaznili so se z zamikom začetka sezone na domačem ledu, računajoč, da se bo domača ledena sezona začela septembra. Vendar se je po 15. juniju, ko je izvajalec zaključil dela na zahodni strani dvorane, obnova ustavila. V dvorani se je nabiral prah, občani pa smo vsak dan čakali, da se bodo dela vsaj začela. Sedaj smo sredi oktobra, ledu ni, gradi se tudi ne. Posledice so za jeseniški šport katastrofalne. Vsi uporabniki ledne dvorane, od aktivnih športnikov do številnih rekreativcev, so postavljeni pred dejstvo, ali sploh ne trenirati ali iskati treninge v prezasedenih dvoranah na Bledu, Kranju in Zalogu (drsalci tudi v Celju in Pontebi). Starši že tako težko zmorejo stroške za mesečne prispevke za treninge (večinoma presegajo 80 evrov na mesec), sedaj so se pojavili še stroški voženj na treninge, ki so v nemogočih - nehumanih urah. Škoda se že kaže, prihaja do precejšnjega osipa vadečih, ne drsalci ne hokejisti nimajo možnosti vpisa v drsalno in hokejsko šolo, kar bo pustilo dolgoročne posledice. To so dejstva, pred katerimi si odgovorni zatiskajo oči. Občina Jesenice na pisma prizadetih društev odgovarja, da so k investiciji pristopili po predpisanih postopkih, vendar se je zataknilo zaradi pritožb tistih, ki niso bili izbrani na razpisu. Božji (državni) mlini pa meljejo počasi. Tisti, ki so se pritožili, tako ali tako razmišljajo le o svojem dobičku.
 
Poudarjam, da sem velik zagovornik evropskega prvenstva v košarki na Jesenicah, toda ne na račun drugih športov. Športi na ledu ne zmorejo velikih računov za treninge drugje, osip med otroki, ki zapuščajo klube, je prevelika škoda za jeseniški šport in tudi rekreacijo. Škoda je že v tem trenutku neprecenljiva in bo imela dolgoročne posledice. K temu je potrebno dodati še črne obete za prihodnje leto. Proračunska sredstva za šport bodo nižja zaradi gospodarske krize vsaj za deset odstotkov, udari nas lahko še dodatno povečana davčna stopnja za najem objektov. Prijazna pisma, s katerimi občinska uprava odgovarja prizadetim društvom, ne pomagajo. Potrebni so konkretni ukrepi. Kje dobiti dodatna sredstva za termine in kje dobiti humane termine za treninge, je drugo vprašanje.
 
Zavedam se, da se bo name kot profesionalnega športnega delavca usul plaz očitkov, da si tega pisanja ne bi smel privoščiti, toda vsakodnevni pritiski in vprašanja obupanih staršev, članov prizadetih društev, so zame preveliko breme, zato sem se moral oglasiti.
 
Branko Jeršin,
sekretar Športne zveze Jesenice
in vodja Regijske pisarne OKS
 

Oddaj svoj komentar

Kranj 20°

pretežno oblačno
vlažnost: 86 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

12/22

torek

14/21

sreda

12/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

IZLETI / Cerklje, 22. september 2020

Ogled razvalin gradu Kamen v Adergasu

OBVESTILA / Radovljica, 22. september 2020

Prost vstop v Muzej talcev

IZLETI / Kranj, 22. september 2020

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Milje, 22. september 2020

Tehnična delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih pripomočkov

 

 
 

 

 
 
 

Politzgodovina / 13:49, 22. september

Aplavz g. Boštjančič !
Odlično !

Nevarnost za prašiče / 13:01, 22. september

Nevarna za domače in divje prašiče, parlamentarni so itak imuni..

Tujcev je v Kranju preveč / 09:21, 22. september

Če se na isti naslov prijavi več ljudi, kot je zmogljivost nastanitvenega objekta, bi se morala na UE prižgati rdeča luč. Tam imajo vpogled ...

Tujcev je v Kranju preveč / 08:44, 22. september

marker1,
Ne bluzi, zakon jim to omogoča, tega pa ne oblikuje in sprejema občina, to menda veš?

Vsak dan dva metra globlje v Karavanke / 08:35, 22. september

Glede na to, da se v Avstriji dosledno spoštuje delovno pravna zakonodaja, pri nas pač ne, je zelo verjetno, da Turki jodlarje vseeno ujamejo pri dokončanju del !

Tujcev je v Kranju preveč / 08:29, 22. september

Ja Branko, klap klap, končno en pameten predlog !!

Tujcev je v Kranju preveč / 08:12, 22. september

Najprej jih vabite, sedaj pa naj te težave rešuje država. Ni pošteno.