Sončna očala

Vsak dan lahko slišimo in beremo, kako nujno potrebno je ob sončnem vremenu nositi sončna očala.

Še posebej to poudarjajo vremenoslovci, kadar govorijo o klimatskih spremembah in ozonski luknji. Upam, da niso podkupljeni od proizvajalcev in prodajalcev sončnih očal! Saj se tega zaveda vedno več ljudi, še preden pride do težav z očmi. Sam sem jih začel nositi že pred tridesetimi leti, ko mi je na hitro začel pešati vid na desno oko, pa še bleščalo se mi je. Očesna zdravnica iz Radovljice mi je predpisala zasenčena očala, vendar mi je vid še naprej pešal. Šele ob tretji kontroli, ko na desno oko nisem skoraj ničesar videl, me je zdravnica poslala v Ljubljano. Ugotovili so, da imam glaukom in 60 enot očesnega pritiska. Začudeno so me vprašali, kje sem bil do sedaj! Ker so mi v očesu pri tako visokem pritisku popokale kapilare, mi seveda vida v desnem očesu ni bilo več mogoče povrniti. Bilo pa je še veliko težav z drugim očesom.
 
Sedaj že nekaj let hodim na očesno kontrolo v Kranj na šest mesecev ali še pogosteje, odvisno od potrebe, saj vid tudi na drugo oko popušča. Očesna zdravnica mi je pri zadnji kontroli priporočila sončna očala s polariziranimi optičnimi lečami.
 
Prvi optik v Radovljici, ki sem ga obiskal, takih očal sploh ni imel. Druga prodajalna z očali je bila zaprta, ostala je še tretja pri krožišču med Radovljico in Lescami »Optika Knez«. Prodajalka mi je najprej ponudila očala za 200 evrov in čez, nato druge, ki so s popustom stale 150 evrov. Naslednji dan pa neprijetno presenečenje, ko sva se z znancem srečala na sprehodu v naravi in sva ugotovila, da imava enaka očala, iste znamke s to razliko, da je on dal zanje 70, jaz pa 150 evrov - seveda tudi pri drugem optiku. Še isti dan sem odšel k optiku, pri katerem je znanec kupil svoja očala, mu pokazal svoja in vprašal, koliko stanejo pri njem. Odgovoril je, da 70 evrov! Naslednji dan sem očala v vrečki prinesel nazaj v optiko, kjer sem jih kupil. Seveda jih niso sprejeli nazaj, prodajalka je poudarila, da imajo pri njih pač takšno ceno in da bi se moral o različnih ponudbah pozanimati pred nakupom. Prav ta izjava naj bo tistim, ki potrebujejo očala, v opozorilo, naj se pred nakupom v omenjeni optiki o cenah očal zares pozanimajo še drugje.
 
Jakob Galičič
 

Oddaj svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 64 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

3/16

torek

0/10

sreda

-2/14

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

IZLETI / Preddvor, 26. marec 2019

Pohod na Grmado nad Polhovim Gradcem

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 26. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Tržič, 26. marec 2019

Radosti in pasti nove tehnologije

 

 
 

 

 
 
 

Na parkirišču zdaj parkomat / 17:39, 25. marec

Turistično društvo Brezje je predstavilo načrte za letos:

in to je, kako na čimbolj lahek način priti do keša.!

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 16:12, 24. marec

Ja gdor uživa v takšni Glasbi? Naj bo,za mene je vseskupaj en cigule migule,