Zmanjševanje zvonjenja v Drulovki

V preteklem tednu sem izvedel, da se načrtuje zmanjšanje zvonjenja v cerkvi sv. nadangela Mihaela v Drulovki, ki je ena od dveh farnih cerkva v župniji Kranj Drulovka / Breg. Osebno te odločitve ne podpiram, predvsem, ker ne vidim utemeljenih razlogov za tako odločitev.

Zvonjenje v zvoniku cerkve ima določene namene, med drugim vabi k bogoslužju, sporoča o prazniku, bije uro ali pa sporoči, da je nekdo umrl. V te namene so naši predniki gradili zvonike in vanje obešali zvonove. Cele generacije so preživele ob zvonjenju zvonov.
 
V krajevni skupnosti Orehek-Drulovka nimamo posebno zanimivih zgradb in naravnih znamenitosti, edina markantna zgradba je cerkev, s svojo dominantno lego nad Zarico in sotesko Zarico, ki pa je žal zaradi čistilne naprave in polindustrijskih objektov v bližini razvrednotena (mimogrede, na sosednjem Koroškem bi bila taka soteska prvovrstna turistična znamenitost). Osebno sem kar nekaj poslovnih gostov, ki so me obiskali na domu, peljal pogledat tudi cerkev z zanimivo fresko in kanjon Zarice. Bili so navdušeni.
 
Da se vrnem k cerkvi in zvonjenju. Zvonjenje je del cerkve, del obredov, del običajev. Cerkev kot zgradba mora živeti v vsej svoji vlogi, kot arhitekturni biser z obiskovalci in tudi zvonjenjem zvonov. Mnoga evropska mesta celo objavljajo, kdaj bodo zvonili zvonovi, kot primer bi navedel Brixen na južnem Tirolskem v Italiji.
 
Seveda je mogoče razumeti delavca, ki se po nočnem “šihtu” vrne domov utrujen in neprespan, zvonjenja ob sedmi uri zjutraj najverjetneje ne doživlja kot posebno dobrodošlico. Mogoče tudi kak hudo bolan človek težko prenaša daljše zvonjenje, posebno, če živi v bližini cerkve. Na splošno pa zdrav človek ob obilici drugega hrupa iz okolja ne bi smel imeti težav zaradi kratkotrajnega zvonjenja. Upam pa, da med nami ni nestrpnežev, ki bi želeli utišati zvonove kar tako, ker so slučajno nameščeni v cerkvenem zvoniku.
 
Vedno so možne izboljšave. Predlagam nakup bronastih zvonov, ki imajo neprimerno lepši zven, kot obstoječi litoželezni zvonovi. Z novimi zvonovi bi cerkev v Drulovki dobila novo kvaliteto, zvonjenje pa bi postalo bolj prijetno za uho. Investicija bi bila zahtevna, vendar bi jo ob širši podpori prebivalcev Drulovke in Orehka zmogli. Zelo verjetno bi nekaj denarja prispevala tudi občina Kranj, katere prebivalci smo in ki ji plačujemo lepe denarce za davke (malo za šalo, zlasti v zadnjem času iz prometnih prekrškov). Torej rešitve so, treba se je pogovoriti, zvonjenje pa naj ostane, kot je bilo.
 
Jože Zupanc, Kranj
 

Oddaj svoj komentar

Kranj 4°

pretežno oblačno
vlažnost: 79 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

0/9

ponedeljek

3/6

torek

5/7

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Šenčur, 22. april 2024

Umovadba

RAZSTAVE / Škofja Loka, 22. april 2024

Razstava risb Petra Jovanoviča

RAZSTAVE / Jesenice, 22. april 2024

Razstava Helene Vidmar

IZLETI / Kranj, 23. april 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

OBVESTILA / Naklo, 25. april 2024

Izobraževalna platforma Digiagri

IZLETI / Šenčur, 27. april 2024

Bevkov vrh, Ermanovec

 

 
 

 

 
 
 

Za pravico do groba in spomina / 11:08, 20. april

Ppopraverk:
Premiera dokumentarnega filma bo ob 17. uri.

Za pravico do groba in spomina / 09:52, 20. april

Da se izognemu nadaljevanju povojnim tabu temam, je treba članku dodati:- Ministrstvo za kulturo kljub dopolnitvam in dodatni obravnavi zavr...

Subvencija tudi za e-kolesa / 08:17, 18. april

Glede na hitrost birokratov bodo subvencije verjetno pripravljene tik pred smučarsko sezono.

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...