Izbrana kakovost za pridelavo in predelavo žit

Kranj – Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zadružna zveza Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije so na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naslovile vlogo za priznanje označbe Izbrana kakovost za sektor pridelave in predelave žit – pšenice, rži, ječmena, ovsa, pire, koruze, prosa in ajde. K vlogi so priložile predlog specifikacije, ki predpisuje ključne stopnje pridelave in predelave žit in izdelkov iz njih, pravila za označevanje, obvezno dokumentacijo za dokazovanje sledljivosti in dodatne zahteve glede kolobarjenja, obdelave tal, gnojenja, varstva rastlin, žetve in kakovosti. V shemo se bodo lahko vključili vsi pridelovalci in predelovalci, ki bodo od certifikacijskih organov pridobili certifikat o izpolnjevanju pogojev iz specifikacije. Ministrstvo je predlog specifikacije objavilo na svoji spletni strani in bo pripombe na predlog sprejemalo do 4. oktobra.

Doslej so se v nacionalno shemo kakovosti Izbrana kakovost že vključili sektorji pridelava in predelava mesa, mleka in sadja.