Za cono lahko, za njivo pa ne

V torkovi izdaji Gorenjskega glasa dne 25. maja 2021 je bil objavljen članek z naslovom Za cono lahko, za njivo pa ne avtorja Simona Šubica. V članku je zapisana tudi naslednja izjava predstavnikov ZGS OE Kranj: »Željo lastnikov po povečevanju kmetijskih zemljišč dobro poznamo in spoštujemo, vendar bi po navedbah predstavnikov kmetijskosvetovalne službe lastniki gozdov ob sprostitvi možnosti krčitve ravninskih gozdov za kmetijske namene takoj skrčili vsaj polovico obstoječih gozdov (1500 hektarjev gozdov ali za 15 odstotkov nižjo gozdnatost).«

Na KGZS – Zavodu Kranj smo nad takšno izjavo predstavnikov ZGS nemalo presenečeni. Dejstvo je namreč, da nas v zvezi z omenjeno problematiko krčenja ravninskih gozdov predstavniki ZGS niso kontaktirali. Zavedamo se potreb gorenjskih kmetov po dodatnih kmetijskih zemljiščih, vendar si v nobenem primeru ne drznemo špekulirati s številkami.

Posledice sprostitve krčenja ravninskih gozdov bi morali v prvi vrsti poznati prav na ZGS, saj se vloge za krčitve s strani kmetov naslavljajo direktno nanje. Zanimivo bi bilo vedeti, koliko takšnih vlog in za kakšne površine so na ZGS prejeli do sedaj.

Naj poudarimo, da se naša služba kmetijskega svetovanja z gozdarskim načrtovanjem ne ukvarja, med pomembnejšimi nalogami je seveda svetovanje in pomoč pri različnih (tudi gozdarskih) upravnih postopkih.

Mitja Kadoič, Kmetijsko gozdarski zavod Kranj