Poklukar: O lokaciji se dogovorite sami

Pogovori o lokaciji nove gorenjske bolnišnice postajajo vse bolj bizarni in neresni. Tako je med drugim jeseniški župan za arbitra o lokaciji angažiral kar Tanjo Fajon, ki je podprla njegove zamisli. Dogodek me spominja na čase, ko je Stane Dolanc določal višino blejskih hotelov. Sprašujem se: ali Tanja Fajon sploh pozna Jesenice, pozna dobre in slabe strani gorenjskega zdravstva, ve kaj o modernem zdravljenju srčnih infarktov ali možganskih kapi, ve, kaj je interventna kardiologija ali interventna radiologija, da tako suvereno govori o lokaciji nove bolnišnice na Gorenjskem.

Odločitev o tej lokaciji ne more biti politična, ampak samo strokovna. Ena prvih strokovnih zahtev pa je hitra dostopnost za čim večje število prebivalcev. To pa pomeni, da mora biti lokacija čim bliže avtocesti, brez vožnje po mestnih ulicah, brez čakanja pred semaforji in približno enako oddaljena od predelov z večjo gostoto prebivalstva.

Minister je jasno povedal, da bo v primeru, če se bodo pogovori še naprej tako neresno nadaljevali, »država svoje investicijske namere na področju zdravstva uresničevala v drugih regijah«.

Avgust Mencinger, Radovljica