Krompirjeva zloženka s porom

Ko si na jedilniku zaželimo spremembe, a kljub temu nekaj preprostega, pripravimo krompirjevo zloženko s porom.

Za pripravo krompirjeve zloženke s porom potrebujemo: 1 kg krompirja, 100 g pancete, 2 večja pora, 1 paradižnik, 2 stroka česna, 3 jajca, 300 g rikote ali skute, 2 dl mleka, sol in poper.

Krompir operemo, ga položimo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Posolimo z dvema žličkama soli in zavremo. Nato znižamo temperaturo toliko, da voda rahlo vre. Kuhamo 15 minut oziroma toliko časa, da je krompir skoraj kuhan, a še rahlo čvrst. Krompir nato odcedimo, ga olupimo in narežemo na pol centimetra debele rezine.

Medtem ko se krompir kuha, pripravimo nadeve.

Za porov nadev česen olupimo in nasekljamo, por narežemo na rezine, paradižnik na kocke, panceto prav tako na drobne kocke. Ponev segrejemo in na njej popečemo panceto. Ko ta spusti maščobo, dodamo por, česen in paradižnik. Solimo in popramo ter pražimo 5 do 10 minut.

Za pripravo skutnega nadeva skupaj zmešamo rikoto ali skuto ter eno jajce in ščep soli. Nato pripravimo še preliv, in sicer tako, da skupaj zmešamo mleko in dve jajci. Ko imamo pripravljene vse sestavine, se lotimo sestavljanja zloženke: srednje velik pekač namastimo in dno prekrijemo s plastjo krompirja. Na krompir razporedimo polovico porovega nadeva. Po porovem nadevu razporedimo polovico skutnega nadeva. Skutni nadev prekrijemo z novo plastjo krompirja in nanjo razporedimo preostanek porovega in skutnega nadeva. Prekrijemo s preostankom krompirja in vse skupaj prelijemo s prelivom iz mleka in jajca. Z nožem večkrat zapičimo v zloženko, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Zloženko pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Pečeno zloženko vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Nasvet: Krompirjevo zloženko s porom postrežemo kot glavno jed ali kot prilogo.

Za vegetarijansko ali lažjo različico lahko panceto izpustimo.