Zmagovalni brezalkoholni koktajl

Fartkov brezalkoholni zmagovalec

Nedavno je potekalo predhodno interno izborno strokovno barmansko tekmovanje Mattoni Grand Drink Slovenija 2021, ki velja kot kvalifikacija za nastop na svetovnem prvenstvu Mattoni Grand Drink 2021, ki naj bi ga pripravili konec junija 2021 v češkem zdraviliškem mestu Karlovi Vari – če bo seveda situacija glede pandemije covida-19 to dopuščala. Tudi interni izbor je zaradi aktualnih ukrepov potekal drugače. Tekmovanje je organiziralo Društva barmanov Slovenije, brez občinstva in gledalcev, prisotni so bili samo posamezni tekmovalci, ki so ob določeni uri opravili svoj nastop, in strokovna komisija. Izbor je potekal na Vrhniki v Kavarni Lev. Tekmovalo je sedem domačih imen, med njimi tudi ena barmanka, pripravljali pa so inovativni brezalkoholni koktajl.

Strokovna komisija je ocenila, da je tokrat najboljši koktajl pripravil Tomaž Fartek, Mengšan, ki ga sedaj tudi drugje že poznajo po njegovem simpatičnem Lokalu na Gobavici Pr' Fartku in Pravljični deželi, ki je v neposredni bližini lokala ter navdušuje otroke. Njegova Sabrina Fartek pravi, da komaj čakata, da se življenje ponovno sprosti, da bo okolico lahko napolnil smeh gostov, staršev in otrok.

V nadaljevanju mora slovenski zmagovalec predstaviti svoj koktajl Čehom, poslati slikovni material in video gradivo, ne glede na to, ali bo na koncu tekmovanje ali ne. Če se jim bo zdel koktajl zanimiv, ga bodo povabili na tekmovanje – kot smo že rekli, če to sploh bo. Tomaž Fartek namreč ni ravno optimističen glede izvedbe junijskega tekmovanja. Kislo se nasmehne, da so bila v času, odkar je prisoten covid-19, vsa tekmovanja odpovedana. Tudi letošnje jesensko svetovno prvenstvo so že prestavili na drugo leto. Gostila ga bo Kuba. Da bi ga morda letos izpeljali, je zelo malo verjetno, še doda.

Tomaž Fartek je sicer zmagovalni koktajl že poimenoval, vendar sedaj išče drugo ime zanj, ker je ugotovil, da so pred slabimi 15 leti to ime za podobno tekmovanje že uporabili. Zanj je uporabil naslednje sestavine: 1,0 cl pireja borovnice 1,0 cl karamelnega sirupa, 0,5 cl sveže stisnjenega limetinega soka, 2,0 cl ananasovega soka 5,0 cl čaja jagoda-rabarbara, 10,0 cl mineralne vode Mattoni, za dekoracijo pa: cvet orhideje, svežo meto, lističe ananasa, borovnice, lupino grenivke in zlate bleščice oziroma zlati prah. Zaupal nam je tudi pripravo: »Za omenjeni koktajl najprej skuhamo čaj in pustimo, da se ohladi. V ročni mešalnik dodamo vse sestavine razen mineralne vode, vse skupaj dobro pretresemo, natočimo v koktajl kozarec in dolijemo mineralno vodo. Koktajl okrasimo in serviramo.« Dobili pa smo še dodatno pojasnilo: glede na to, da je Fartek doma blizu gozda in da v osnovi v društvu stremijo k predstavitvi Slovenije, je za koktajl izbral borovnice in slovenski les. »Zgodba koktajla temelji na tem, da imamo v naši deželi veliko lesa, na kar nakazuje gajbica. Borovnice so iz bližnjega gozda, dekorativno jedilno zlato v prahu pa je čarobni navdih in eleganca – to, kar barmani vedno poudarjamo.«

In ker je bila že priložnost, smo lahko spoznali še en njegov zmagovalni koktajl: Mattoni Dreams, koktajl, s katerim je Tomaž Fartek zastopal Slovenijo na svetovnem prvenstvu v pripravi brezalkoholnih pijač, ravno tako na Češkem, a takrat v Pragi, leta 2017. Sestavine: 2,0 cl pasijonkinega pireja, 1,0 cl karamelnega sirupa, 1,0 cl sveže stisnjenega limetinega soka, 3,0 cl ananasovega soka in mineralna voda Mattoni. Vse sestavine razen mineralne vode v ročnem mešalniku pretresemo, natočimo v kozarec in na koncu zalijemo z mineralno vodo.