Porast mišje mrzlice

Ljubljana – Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager je pred dnevi opozorila na porast virusa mišje mrzlice, še posebej v tem času, ko so se začela dela na vrtu, spomladanska čiščenja kleti ... Bolezen se iz glodavca na človeka prenese z vdihavanjem virusov, ki so v izločkih glodavcev. Letos so že potrdili 47 primerov mišje mrzlice, bolezen pa se ne prenaša iz človeka na človeka. Na NIJZ svetujejo, da v domačem okolju glodavcem preprečite dostop v hišo, poskrbite tudi za varno odstranjevanje odpadkov hrane, ki privabljajo glodavce, živila in pijačo pa hranite v zaprtih posodah. Pri čiščenju dalj časa zaprtih prostorov uporabljajte rokavice in zaščitite obraz z masko, pred čiščenjem temeljito prezračite prostor za najmanj pol ure, površine, kjer so iztrebki ali mrtve miši, pa razkužite. Po razkuževanju je treba prostor in površine še mokro očistiti. Poskrbite, da ne pride do dvigovanja prahu, v katerem so iztrebki glodavcev. Roke si nazadnje temeljito umijte z vodo in milom. Tudi pri bivanju v naravi zaščitite hrano in pijačo in je ne puščajte na tleh, ne pijte vode iz izvirov v naravi, ne poležavajte na golih tleh in skrbite za higieno rok.

Bolezenski znaki se običajno pojavijo dva do štiri tedne po okužbi, lahko pa vse od nekaj dni do dveh mesecev. Bolezen se začne nenadoma z visoko vročino, mrzlico, glavobolom in bolečinami v ledvenem predelu in trebuhu. Očesne veznice so močno pordele, bolnik je v obraz rdeč, kot bi bil opečen po sončenju ...