Janez Kožuh je dobil zlati priznanji za pehtranov in zeliščni liker.

Znani prvi rezultati ocenjevanja dobrot

V okviru priprav na državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij so že ocenili nekatere skupine kmečkih prehranskih izdelkov.

Kranj – Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije se ob podpori ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že pripravljajo na letošnje Dneve dobrot slovenskih kmetij. Najpomembnejši del prireditve bo razstava Dobrote slovenskih kmetij od 28. do 30. maja v Minoritskem samostanu na Ptuju, v okviru priprav na razstavo pa že poteka ocenjevanje izdelkov v posameznih prehranskih skupinah. Strokovne komisije so že ocenile sokove, suho sadje, žgane pijače, kompote in marmelade, znani so že tudi rezultati.

Na ocenjevanju sokov je Janez Markuta iz Čadovelj dobil zlato priznanje za jabolčni sok, Aleš Jerala iz Podbrezij zlato za zmešan sok in Radmila Lapuh z Bleda bronasto za sok iz aronije, na ocenjevanju suhega sadja pa Janez Markuta srebrni priznanji za jabolčni čips in suhe hruške. Na ocenjevanju žganih pijač sta s svojimi izdelki sodelovala dva gorenjska kmeta – Janko Jeglič je dobil zlato priznanje za Matijovčev gin, Janez Kožuh s Svetega Florijana nad Škofjo Loko pa zlati priznanji za pehtranov in zeliščni liker. Poglejmo še rezultate ocenjevanja marmelad. Radmila Lapuh z Bleda je dobila zlato priznanje za mešano domačo marmelado Poljub aronije, kmetija Princ s Hudega pri Tržiču zlata priznanja za ekstra domačo borovničevo, češnjevo in jagodno marmelado, srebrno za marelično marmelado in bronasti za malinovo in figovo marmelado, Sara Movrić Mertelj iz Gozda - Martuljka zlato za ekstra domačo marmelado iz aronije, jabolk in cimeta ter srebrno za domačo marmelado iz aronije in jabolk, Tilen Soklič iz Krnice zlato za domačo marmelado Tinkarin žele in srebrno za sadni Julkin namaz.