Splet nesrečnih okoliščin

V Sloveniji smo se v zadnjih letih nekajkrat srečali z usodnimi napadi psov na človeka. Leta 2010 je v javnosti zelo močno odmeval primer Baričevič, pred tremi leti pa napad na 71-letnico v Črnomlju. V obeh primerih se je napad za lastnika oziroma lastnico končal s smrtjo.

Pred dnevi je javnost pretresel napad psa v Mengšu, ki se je za osemletno deklico tragično končal. Če so se v prejšnjih primerih pojavila vprašanja o primerni skrbi za pse in celo namigovanja o domnevnih zlorabah, je zadnjemu dogodku, kot kaže, botroval splet nesrečnih okoliščin. Izsledki policijske preiskave sicer še niso znani, mnenje kinološke stroke pa se nagiba k temu, da se je pes, ki je bil na domačem dvorišču priklenjen z verigo, odzval nagonsko in je branil svoj prostor. Morda bi odrasel človek pravočasno prepoznal znake grožnje in bi se umaknil, deklica pa jih žal ni.

Takšni tragični primeri, še zlasti če se končajo s smrtjo in je žrtev otrok, vselej sprožijo vprašanja o tem, kako se takšnim dogodkom v čim večji meri izogniti.

Države vprašanje ravnanja z nevarnimi oziroma potencialno nevarnimi psi ureja bodisi s prepovedjo oziroma omejitvami posedovanja določenih pasem, ki veljajo za potencialno nevarne, ali pa nevarnega psa opredelijo glede na njegovo individualno obnašanje. V Sloveniji je uveljavljena druga možnost. Nevaren pes je po zakonu tisti, ki je neobvladljiv in se vede napadalno do človeka, oziroma pes, ki je ugriznil človeka ali žival. V skrajnem primeru lahko inšpektor odredi tudi usmrtitev psa. Po podatkih centralnega registra psov v Sloveniji imamo pri nas okoli 240 tisoč psov, nekaj več kot dva tisoč jih je registriranih kot nevarnih.

Največ lahko za večjo varnost sebe in drugih ter ne nazadnje tudi psa postorijo lastniki. Zato kinologi poudarjajo pomen šolanja v pasjih šolah, v katerih se pes socializira, lastnik pa se navadi ravnati z njim. Tako kot je za vožnjo obvezen vozniški izpit, bi moral biti za imetnike psa tudi osnovni izpit iz vodljivosti, menijo v kinološki zvezi. Pomembno odločitev pa lastniki sprejmejo že s tem, ko se odločijo za nakup pri izkušenih rejcih, ki zagotovijo kontrolirano in načrtno vzrejo ter socializacijo v prvih tednih po rojstvu. Prvo pravilo za vse, ki se srečajo s psom, pa ostaja, da se neznanemu psu ne približujemo.

Čeprav odločitev za psa terja tehten premislek, pa nas takšni tragični primeri, ki v javnosti sicer močno odmevajo, ne bi smeli odvrniti od odločitve za hišnega ljubljenčka, ki v dom prinese tudi obilo veselja in radosti, kar je v današnjih časih še toliko bolj dobrodošlo.