Ovsene rezine z jabolki

Ovsene rezine z jabolki so krasen posladek za po kosilu ali za malico. Jabolka naredijo rezine sladke in sočne, medtem ko ovseni kosmiči poskrbijo za hrustljavo strukturo, obenem pa preprečijo prekomeren porast krvnega sladkorja.

Za pripravo ovsenih rezin z jabolki potrebujemo: za testo: 250 g pšenične moke, 160 g ovsenih kosmičev, 1 poravnano žličko cimeta, 220 g masla sobne temperature, 1 pecilni prašek, 150 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, ščep soli; za nadev: 3 srednje velika jabolka, 3 žlice limoninega soka, pol žličke cimeta, 1 žlico sladkorja, 30 g rozin.

Jabolka olupimo, jim odstranimo semena ter jih narežemo na tanjše rezine. Pokapljamo jih z limoninim sokom ter posujemo s sladkorjem in cimetom.

Za pripravo testa skupaj zmešamo moko, ovsene kosmiče, cimet, pecilni prašek, sladkor, vaniljev sladkor in sol. Dodamo na kocke narezano maslo in vse skupaj zgnetemo v testo. Tretjino testa postavimo v hladilnik, ostalo testo pa razporedimo po srednje velikem namaščenem pekaču. Z rokami ga pritisnemo ob dno, da se testo sprime. Po celotni površini ga z vilicami večkrat prepikamo. Pekač postavimo za 15 minut v pečico, ogreto na 180 °C. Po tem času pekač vzamemo iz pečice in po na pol pečenem piškotnem dnu razporedimo jabolčni nadev. Potresemo z rozinami in po vrhu nadrobimo preostalo testo, ki smo ga prej shranili v hladilniku. Pekač postavimo nazaj v pečico za od 30 do 40 minut.

Nasvet: Za bolj polnovredno različico pite uporabimo polnozrnato moko, vmes pa lahko vmešamo še nekaj mletega lanenega semena. Pito postrežemo hladno ali še toplo z žlico grškega jogurta.