Fižolova juha in porov zavitek

Stročnice so po krivici pogosto zapostavljene. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin predstavljajo odličen nadomestek mesa, poleg tega pa so precej cenejše. Pomislite, koliko dobimo iz enega kilograma fižola. Če zraven postrežemo še porov zavitek z lososom, bomo okusno in hranilno zaokrožili celoten obrok.

Za pripravo fižolove juhe potrebujemo: 0,5 kg kuhanega fižola, 1 čebulo, 1 strok česna, 3 žlice paradižnikove mezge ali eno žličko paradižnikovega koncentrata, 2 lovorjeva lista, pol žličke majarona, četrt žličke timijana, sol in poper, 3 žlice vina, 1 liter vode, 1 žlico olivnega olja, 1 pest poljubnih testenin.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo ju na žlici olja ter dodamo fižol. Primešamo paradižnikovo mezgo ter začinimo z lovorjevim listom, majaronom, timijanom ter posolimo in popramo. Prilijemo vino ter vodo in vse skupaj zavremo. Kuhamo 20 minut. Nato odstranimo lovorjev list in juho spasiramo s paličnim mešalnikom. Po potrebi dosolimo ali popramo. Posebej skuhamo testenine in jih vmešamo v juho.

Za pripravo porovega zavitka z lososom po­tre­bujemo: 250 g listnatega testa, 1 večji por, 150 g fileja lososa, 1 paradižnik, 2 stroka česna, 150 g rikote, 2 jajci, 1 žlico olivnega olja, sol in poper.

Por narežemo na kolesa, paradižnik na kocke, česen nasekljamo. Losos narežemo na trakove ter ga popečemo na olivnem olju. Dodamo česen, por in paradižnik. Solimo in popramo ter dobro premešamo. Pražimo 10 minut, da se por zmehča in tekočina izhlapi. V skledi zmešamo rikoto in eno jajce ter dodamo še porov nadev. Listnato testo razvaljamo v tanek pravokotnik. Nanj razporedimo pripravljen nadev. Robove testa zapognemo ter zvijemo v rulado. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.