Jakov Fak (desno) je bil dober kilometer in pol pred ciljem še na drugem mestu, a so ga nato ujeli in prehiteli Avstrijec Simon Eder (levo), na koncu četrti, ter iz ozadja Francoz Quentin Fillon Maillet, na koncu tretji, in Norvežan Johannes Dale, na koncu drugi. / Foto: OO Pokljuka

Največ medalj na Norveško

Svetovno prvenstvo v biatlonu na Pokljuki je zaključeno. Bilo je predvsem v znamenju Norvežanov, ki so osvojili kar štirinajst medalj. Pod najboljšo slovensko uvrstitvijo je podpisan Jakov Fak, ki je tekmo s skupinskim startom končal na petem mestu. Prihodnje svetovno prvenstvo bo čez dve leti v Oberhofu.

Jakov Fak: »Zadnji strel sem zgrešil, moj tek danes, sploh v zadnjem krogu, pa ni zadostoval za boljši rezultat. Telo enostavno ni zmoglo več. Raje bi seveda videl, da bi svetovno prvenstvo okronal s kolajno. Želel sem si je, trpel za to, a štirje so bili boljši od mene in to je to.«

Rudno polje – Z žensko in moško tekmo s skupinskim startom je v nedeljo na Pokljuki padel zastor na letošnje svetovno prvenstvo v biatlonu. Slovenci so najboljšo uvrstitev dosegli prav za konec. Jakov Fak je bil dolgo v boju za medaljo, v cilj pa pritekel na petem mestu, kar je odličen rezultat. Preizkušnjo najboljše trideseterice sta dobila Norvežan Sturla Holm Laegreid in Avstrijka Lisa Theresa Hauser.

Pri ženskah Slovenija ni imela svoje predstavnice na startu, pri moških pa po dolgem času znova dva: poleg Faka še Miho Dovžana, kar mu je uspelo sploh prvič v karieri. Osvojil je 18. mesto in s tem zaokrožil zanj najuspešnejše svetovno prvenstvo. Ves čas pa je bil v ospredju Fak. Na prvih treh postankih na strelišču je nadaljeval z ničlo, na zadnjem pa zgrešil zadnji strel. Na progo se je podal kot drugi, v teku so ga prehiteli trije najbližji zasledovalci in tekmo je končal na petem mestu. »Na žalost je zadnji strel padel na rob. Streljal sem v ritmu in taka napaka se zgodi. Biatlon je sklop streljanja in teka. Zadnji strel sem zgrešil, moj tek danes, sploh v zadnjem krogu, pa ni zadostoval za boljši rezultat. Telo enostavno ni zmoglo več. Raje bi seveda videl, da bi svetovno prvenstvo okronal s kolajno. Želel sem si je, trpel za to, a štirje so bili boljši od mene in to je to. Po drugi strani pa sem videl, da če vse naredim optimalno, sem zraven. Tega se zavedam tudi, ko ne gre. Tudi zame je bila tekma zelo zanimiva,« je povedal Jakov Fak, skorajda domačin iz bližnjih Lesc. Še bližje Pokljuki pa je doma Dovžan – iz Gorij. Z nastopi na prvenstvu je pozitivno presenetil tudi poznavalce biatlona. »Če potegnem črto pod prvenstvo, sem lahko zelo zadovoljen. Tudi tekma s skupinskim startom mi je dobro uspela. Tudi drugi so grešili, tako da sem z dvema zgrešenima streloma lahko kar zadovoljen. Na tej tekmi se gre res na polno od starta do cilja in konkurenco je treba tekaško držati, tiste, ki spadajo v približno moj rang. Računal sem, da bi bil s 15. mestom zelo zadovoljen, tako da sem z 18. zadovoljen,« je dejal po nedeljski tekmi.

Prvenstvo na Pokljuki so najbolj zaznamovali Norvežani. Osvojili so kar 14 medalj: sedem zlatih, tri srebrne in štiri bronaste. Iz njihovih vrst prihajata tudi prvi imeni v posamični konkurenci: že omenjeni Laegreid s štirimi zlatimi medaljami in Tiril Eckhoff, ki je bila štirikrat zlata, enkrat pa srebrna in bronasta. Medalje je osvojilo osem držav, dvanajst biatlonk in biatloncev. Pričakovanja in napovedi v slovenskem taboru pred prvenstvom so bila višja. Najvišja posamična uvrstitev v moški konkurenci je že omenjeno peto mesto Jakova Faka, v ženski 55. mesto Žive Klemenčič na najdaljši posamični preizkušnji, v štafetah pa osmo mesto moške štafete v postavi Miha Dovžan, Jakov Fak, Rok Tršan in Alex Cisar.

Prvenstvo je bilo sicer izvedeno na visoki ravni, za kar so prireditelji prejemali vse pohvale in čestitke. Zastavo so v nedeljo predali organizatorju naslednjega svetovnega prvenstva, ki bo leta 2023 v Oberhofu v Nemčiji. Svetovni pokal v biatlonu pa se bo v začetku marca nadaljeval v Novem mestu na Češkem.