Prava čokoladna torta

Vedno, ko se namenim nekomu speči torto, kar nekaj časa razmišljam o tem, kakšno torto bi ustvarila. Vem, da karkoli bom napravila, bo dobro, saj kako lahko je torta slaba? A dejstvo pa je, da čokoladna torta nikoli ne razočara.

Za pripravo čokoladne torte potrebujemo: 5 jajc, 200 g moke, 50 g temnega kakava, 200 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 dl olja, ščep soli; za pripravo čokoladne kreme: 7 dl sladke smetane, 350 g temne čokolade; za čokoladni preliv: 150 g temne čokolade, 150 g sladke smetane; dodatno za biskvit: 2,5 dl mleka, 3 žlice ruma, 3 banane, sadna marmelada.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, kakav in ščep soli. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov napravimo sneg, rumenjake pa skupaj sladkorjem stepemo v svetlo maso. Prilijemo olje ter vmešamo eno tretjino snega iz beljakov. Postopoma dodajamo mešanico moke, nato pa še preostali sneg. Maso vlijemo v namaščen tortni model in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Ohlajen biskvit dvakrat prerežemo, tako da dobimo tri okrogle biskvite.

Priprava čokoladne kreme: V kozico vlijemo sladko smetano ter vanjo nadrobimo čokolado. Segrejemo in mešamo, dokler se čokolada povsem ne stopi. Ohladimo in za nekaj ur, najboljše čez noč, postavimo v hladilnik. Ohlajeno kremo stepemo, tako kot bi stepali smetano.

Sestavljanje torte: Okrog prvega biskvita postavimo tortni obod. Biskvit navlažimo z mešanico toplega mleka in ruma. Premažemo ga z žlico marmelade ter nanjo razporedimo na tanka kolesa narezano banano. Prekrijemo z eno tretjino čokoladne kreme. Nanjo postavimo drugi biskvit in ga ravno tako namočimo, prekrijemo z banano in čokoladno kremo. Enako naredimo še s tretjim biskvitom. Nazadnje pripravimo še čokoladni preliv, tako da skupaj stopimo smetano in čokolado. Preliv nekoliko ohladimo ter ga prelijemo po vrhu torte. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik. Nato odstranimo tortni obod ter poljubno okrasimo.