Nemi duh je tudi hudi duh

Januarja 2022 bo minilo devetdeset let od rojstva pisatelja Zdravka Slamnika oziroma Pavleta Zidarja, 12. avgusta trideset let od njegove smrti. V Jeseniškem zborniku 1995 je o njem Jože Šifrer, literarni zgodovinar, večletni ravnatelj gimnazije, zapisal: »Vse svoje življenje je posvetil knjigi in rezultat njegovega dela je velikanski. Javorničani in Jeseničani naj bodo ponosni!« Leta 1966 so Pavleta Zidarja zaradi prevelike kritičnosti do odgovornih izključili iz partije. Je eden najplodnejših slovenskih pisateljev. Prejel je Prežihovo nagrado in leta 1987 Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Dne 29. novembra 1944 je ob obletnici drugega zasedanja AVNOJ-a pod vplivom SKOJ-a sodeloval pri ponesrečenem atentatu v meščanski šoli. Nemci naj bi zborovali v osnovni šoli, a je peklenski stroj eksplodiral, ko so bili v šoli njegovi sošolci in sošolke. »Otroške smrti so ga za vedno zaznamovale, zaznamovale so tudi njegovo pisanje,« še zapiše Šifrer.

Meščanska šola je v novejši šolski zgodovini Jesenic sicer omenjena, vzrok za eksplozijo pa zavajajoč oziroma nejasen. Najbolj očitna je spominska plošča, na sicer napačni stavbi, ki jo je leta 2006 postavila Občina Jesenice. Zaradi pritiska ZZB zapis »skriva« vzrok eksplozije. Slika porušene meščanske šole v kvizu Gornjesavskega muzeja Jesenice leta 2019 o zgodovini mesta Jesenice ima verjetno zaradi tega podoben opis.

Spominski obeležji Pavleta Zidarja na Jesenicah sta kip v OŠ Koroška Bela ter spominska plošča na 'rojstni' hiši na Dobravski ulici, ki jo je leta 1977 postavilo Društvo slovenskih pisateljev. »V nič kaj idiličnem okolju« je zapisano v Gorenjskem glasu leta 2011. Spominske sobe v OŠ Koroška Bela in kotička v Knjižnici Javornik - Koroška Bela ni več. Zanimivo je, da je v Jeseniškem zborniku 2009 Franc Črv zapisal, da je v baraki Javornik 12, kjer so živeli pred vojno, mladost preživljal tudi Pavle Zidar. To barako, po vojni na Savski cesti, so porušili v letih 1988/1989. Tam je sedaj lokal Flamingo.

Čufarjev trg je pred Gimnazijo Jesenice, ki je imela in ima velik vpliv na razvoj Jesenic. Skoznjo je šlo cela vrsta zdravnikov, ekonomistov, pravnikov, sociologov, inženirjev, kot zapiše nekdanji ravnatelj Bratko Škrlj v istem zborniku; pa tudi športnikov, kulturnikov ... Na tem trgu, ki bi zato lahko imel tudi ime po Gimnaziji Jesenice, imata Tone Čufar (2008) in Miha Klinar (2011) spominsko obeležje. Do omenjenih obletnic Pavleta Zidarja ima občina čas in priložnost, da postavi kip tudi Pavletu Zidarju in se mu tako oddolži za kulturni (ideološki) spregled, ki ga (je) doživlja(l). »Hudobni duh je slepota, da veste. Nemi duh je tudi hudi duh.« (Medžugorska legenda)

Franc Pintar, Bled