Čokoladni rjavčki z lešniki in kokosova rulada

Ljubitelji čokolade ali kokosa. Oboji boste prišli na račun.

Za pripravo čokoladnih rjavčkov (brownijev) z lešniki potrebujemo: 250 g temne čokolade, 250 g masla, 3 žlice ruma, 3 žlice lešnikov, 70 g kakava v prahu, 200 g sladkorja, 170 g moke, 5 jajc, pol žličke cimeta; za preliv: 100 g bele čokolade, 5 žlic nasekljanih lešnikov.

Temno čokolado stopimo skupaj z maslom in nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo moko, kakav, sladkor, cimet in lešnike. V čokoladno maso prilijemo rum in nato vanjo postopoma vmešamo mešanico moke. Nazadnje dodamo še jajca. Pripravljeno zmes vlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 25 minut. Rjavčkov ne pečemo predolgo. Ko zobotrebec zapičimo v biskvit, mora na njem ostati malo sledi biskvita. Pečene rjavčke oz. brownije nekoliko ohladimo ter jih okrasimo s stopljeno belo čokolado in sesekljanimi lešniki.

Za pripravo kokosove rulade s slivovo marmelado potrebujemo: za testo: 5 jajc, 150 g kokosove moke, 100 g moke, 100 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 ščep soli; za preliv in nadev: 2 dl soka iz kompota, 1 lonček slivove marmelade.

Skupaj zmešamo moko, kokosovo moko, pecilni prašek in sol. Beljake in rumenjake ločimo. Beljake stepemo do polovice, jim dodamo sladkor ter stepemo do konca, da dobimo čvrst sneg. V beljakovo zmes vmešamo rumenjake in nato še mešanico moke. Zmes za biskvit prelijemo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pekač damo v pečico, ogreto na 180 °C, za od 10 do 15 minut. Pečen biskvit zvrnemo na vlažno krpo, tako da je zgoraj peki papir. Peki papir previdno odstranimo. Biskvit skupaj s krpo zavijemo v rulado in pustimo, da se ohladi. Ohlajen biskvit razvijemo in namočimo s sokom iz kompota. Po vrhu premažemo z marmelado in zavijemo v rulado.