Cveto Stanonik, ki že vrsto let živi na Primorskem, z rodno Škofjo Loko ohranja stik tudi s sodelovanjem v društvu Rovtarji in z branjem Gorenjskega glasa. / Foto: Maša Likosar

Gorenjec na Primorskem

Naš časopis Gorenjski glas že vrsto let vsak teden potuje tudi na Primorsko, natančneje v Podgorje pod Slavnikom, kjer od leta 1974 živi zaveden Gorenjec Cveto Stanonik.

Podgorje – Cveto se je rodil v Škofji Loki. »Na Suhi, kjer je danes Frankovo naselje,« je poudaril in dodal, da je pri 18 letih odšel služit kruh na Primorsko in v tistih krajih spoznal lepo dekle, ki ga je za vedno odpeljalo z Gorenjskega. »Čeprav v Podgorju živim že več let, kot sem na Gorenjskem, sem še vedno čistokrvni Gorenjec. V svojo rodno Škofjo Loko se rad vračam in čutim veliko domotožje, a težko bi zatrdil, da se bom kdaj docela vrnil, verjetno ne,« nam je zaupal Stanonik.

Stik z rodnim krajem ohranja tudi v okviru škofjeloškega društva Rovtarji, katerega član je postal pred štirimi leti in s katerim se redno udeležuje domačih in tujih prireditev ter srečanj. Zaupal nam je še, da zadnjih nekaj let vestno shranjuje vsako tiskano izdajo Gorenjskega glasa. »V tem digitalnem svetu je vprašanje časa, do kdaj bomo lahko še brali časopis v tiskani obliki, zato ga arhiviram in ga bom zapustil zanamcem kot pomembno kulturno dediščino,« je povedal Cveto Stanonik, ki nam je pred kratkim poslal tudi fotografijo svojega paradižnika. »V teh hladnih novembrskih dneh še vedno zori, a rdečih plodov si ne obetam več veliko,« je sklenil sogovornik.