Ta teden so v Planici začeli razgrinjati sekance, pod katerimi se je obdržalo okrog pet tisoč kubičnih metrov snega. / Foto: Andraž Sodja

Letalnico že pripravljajo

Manj kot trije tedni so še do začetka svetovnega prvenstva v poletih v Planici. Kot pravijo organizatorji, izvedba po tehnični strani ni vprašljiva. Na letalnico so že začeli navažati sneg, nameščajo tudi razsvetljavo. Tekmovanje bo namreč prvič v zgodovini letalnice pod žarometi.

Rateče – Ta konec tedna se v Wisli na Poljskem začenja svetovni pokal v smučarskih skokih. Sledila bo Ruka na Finskem, nato Nižni Tagil v Rusiji, od 10. do 13. decembra pa že prvi vrhunec sezone: svetovno prvenstvo v poletih v Planici.

V dolini pod Poncami so priprave v polnem teku. Letalnico že prekrivajo s snegom. »V tem tednu smo začeli odkrivati snežno deponijo v izteku letalnice in prestavljati sneg iz snežnega tunela, ki je poleti služil smučarskemu teku, ob sam objekt nordijskega centra. Čakamo na ugodne razmere tudi za njegovo razgrnitev. V preteklem tednu sta se začeli postavitev stolpov za namestitev začasne razsvetljave in montaža luči na zaletišču. Osvetljena bo celotna letalnica: nalet s fiksnimi lučmi, ki so nameščene ob ograji ob smučini, preostali del pa s stolpov. Ta dela bodo zaključena v prihodnjih dveh tednih,« je povedal Tomaž Šušteršič, novi generalni sekretar OK Planica. Razlog za osvetlitev letalnice je v tem, da bo svetovno prvenstvo potekalo v poznopopoldanskih urah. Začetek tako kvalifikacij kot vseh treh tekmovalnih dni je predviden ob 16. uri. »Svetovno prvenstvo bi moralo biti že marca letos, a smo ga zaradi znanih razlogov morali v tistem terminu odpovedati. Precej truda je bilo vloženega v to, da smo Mednarodno smučarsko zvezo prepričali, da nam dodeli nov termin. Želeli smo si, da bi bilo to še v decembru, da se ohrani letnica 2020. Žal je tako, da so v tem delu sezone vse tekme načrtovane v poznopopoldanskih terminih,« pove Šušteršič.

Šušteršič je pojasnil tudi, da je bila njihova velika želja ohraniti dnevni termin. »Ker je urnik tekmovanj v zimskih športih natrpan, tako velikega časovnega okna ni bilo mogoče dobiti. Smo si pa za to zelo prizadevali. Ne nazadnje popoldanski termin prinaša velik finančni zalogaj zaradi že omenjene razsvetljave.«

Letalnico naj bi preskusili 8. decembra. Do takrat planiške delavce čaka še veliko dela, upajo, da jim bo pri tem pomagalo tudi vreme. Predvsem si želijo temperatur, ki bi omogočale izdelavo umetnega snega. »V izteku letalnice smo po lanski sezoni pod lesnimi sekanci shranili med osem in devet tisoč kubičnih metrov snega, ohranilo se jih je okrog pet tisoč. To pomeni, da ga potrebujemo še okrog tri tisoč kubičnih metrov. Če nam to ne bi uspelo, je rezervni scenarij dovoz snega s Pokljuke, kamor bi ga po tekmovanju seveda tudi vrnili,« pravi Šušteršič, ki ob tem dodaja, da bi ta rezervni scenarij pomenil še dodatne stroške. Ti bodo precej višji tudi zaradi ukrepov za zajezitev in preprečevanje širjenja covida-19. Tekmovalne ekipe in večji del organizatorjev bo v tako imenovanem režimu snežinke ali mehurčka s predhodno opravljenimi testi. Spremenjen bo tudi režim ureditve samega prizorišča.

Če za zdaj kaže, da prvenstvo bo, pa je večje vprašanje glede morebitne prisotnosti gledalcev. »Če bi bilo prvenstvo ta konec tedna, bi ga, kar se tiče veljavnih ukrepov, lahko izvedli, a brez gledalcev. Odločitev bo verjetno znana po 30. novembru, ko se iztečejo trenutno veljavni ukrepi. Upamo, da bi si prvenstvo lahko v živo ogledalo vsaj omejeno število gledalcev. Ti so duša planiških tekmovanj. Kar se same izvedbe tiče, je Mednarodna smučarska zveza veliko odgovornosti preložila na lokalnega organizatorja, torej na OK Planica, in oblasti v RS. Njim je pomembno, da ima možnost prihoda v Planico najmanj sedem izmed desetih najboljših reprezentanc v pokalu narodov. S tem je po tej plati zagotovljena regularnost prvenstva. V tem trenutku te bojazni ne vidimo. Bila pa bi, če bi se dodatno zaostrili pogoji in bi morda zaprli državne meje.« Vstopnice pomenijo pomemben vir prihodkov. Na to letos ne gre računati. Vstopnice trenutno niso v prodaji. Jasno je, da brez velike izgube ne bo šlo, kar je potrdil tudi Šušteršič: »Svetovnega prvenstva žal ne bomo mogli izpeljati brez rdečih številk. Pripravljamo ga že z več kot milijonsko izgubo iz marca. Kljub temu smo se takrat odločili za prestavitev, saj smo ocenili, da je to pomembno tudi zaradi slovesa Planice, Slovenije in tudi zaradi dejstva, da zagotavljamo pogoje za tekmovanje slovenskih orlov na domačih tleh. Poleg tega smo imeli že sklenjene pogodbe, iz katerih so že sprejete obveznosti in pravice jasne. Izguba bo na podlagi vsega naštetega predvidoma manjša, kot če bi se tekmovanju v celoti odpovedali.«

Letalnica bratov Gorišek bo letos torej pripravljena že v decembru. Po svetovnem prvenstvu bodo njeno stanje vzdrževali, saj je Planica v koledarju tekem svetovnega pokala še v tradicionalnem terminu konec marca. V vmesnem obdobju bo, kar se letenja tiče, samevala. Pravila so namreč jasna: na letalnici se pred uradnimi treningi ne sme trenirati.