Zajtrk – brez jedi, a z nasveti

Kranj – Danes, v petek, je dan slovenske hrane, ki pa ga v šolah in vrtcih zaradi epidemioloških razmer ne bodo obeležili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Ker so šole zaprte, v vrtcih pa poteka le nujno varstvo, je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano po besedah ministra Jožeta Podgorška predlagalo šolam, da pri pouku na daljavo dve šolski uri ali več namenijo ozaveščanju o prednostih domače, lokalno pridelane hrane, o trudu, ki ga kmetijska gospodarstva namenjajo pridelavi hrane, o pomenu zajtrkovanja za zdravje otrok in mladostnikov, o vlogi čebel in drugih opraševalcev pri pridelavi hrane ... V Zadružni zvezi Slovenije so po besedah njenega predsednika Boruta Florjančiča pozvali javne zavode, da pri pripravi razpisov za nabavo živil dajo večji poudarek lokalno pridelani hrani. Čebelarska zveza Slovenije se še posebej zavzema za izboljšanje prepoznavnosti zaščitenih kmetijskih pridelkov in izdelkov, zato tudi predlaga ustanovitev konzorcija ponudnikov zaščitenih kmetijskih pridelkov in izdelkov na ravni Evropske unije. Kot je dejal predsednik zveze Boštjan Noč, so v podporo letošnjemu dnevu slovenske hrane skupaj s priznanim kuharjem Sašom Šketom izdelali pet videoposnetkov in receptov o pripravi jedi iz certificiranih kmetijskih pridelkov in izdelkov slovenskega porekla.