Urejene sanitarije pomembno prispevajo k zmanjšanju pojava številnih kužnih bolezni. Slika je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Včeraj je bil svetovni dan stranišč

Po podatkih iz leta 2018 na Gorenjskem še približno dva tisoč štiristo stanovalcev živi v stanovanjih brez notranjega stranišča.

Kranj – Generalna skupščina Združenih narodov je pred sedmimi leti razglasila 19. november za svetovni dan stranišč, s čimer je želela predvsem poudariti prizadevanja za izboljšanje higienskih razmer po svetu. Ta dan vsako leto obeležijo tudi v Sloveniji.

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen bo danes popoldne na sklepni prireditvi, ki bo potekala po spletu, razglasilo rezultate akcije ocenjevanja urejenosti javnih stranišč v mestnih občinah in preostalih občinah ter na bencinskih servisih ob avtocestah. Čeprav so bili v društvu marca ob razglasitvi epidemije zaskrbljeni, ali bodo sploh lahko izvedli ocenjevanje, pa so akcijo brez problemov izvedli v poletnih mesecih. Pri ocenjevanju so zaradi koronarazmer upoštevali usmeritve nacionalnega inštituta za javno zdravje, pri tem pa so dali poudarek možnosti uporabe razkužila ter uporabe papirnatih brisač namesto električnih sušilcev.

Državni statistični urad je ob svetovnem dnevu stranišč zbral nekaj zanimivih podatkov o straniščih. Medtem ko skoraj polovica človeštva nima ustreznih toaletnih prostorov, so v Sloveniji razmere čedalje boljše. Pred približno štirimi desetletji je le 74 odstotkov prebivalcev v Sloveniji imelo stranišče v stanovanju, predlani pa že kar 98 odstotkov. Ob registrskem popisu prebivalstva in stanovanj v letu 2018 je bilo v Sloveniji 19.700 naseljenih stanovanj brez notranjega stranišča, v teh stanovanjih pa je skupno prebivalo 49.300 prebivalcev. Delež stanovalcev, ki živijo v stanovanjih brez notranjega stranišča, je bil največji, petodstotni, v prekmurski statistični regiji, najnižji pa v gorenjski statistični regiji, le enoodstotni, kar pomeni približno 2400 prebivalcev.

Urejene sanitarije pomembno prispevajo k zmanjšanju pojava številnih kužnih bolezni.