Na prvi intervenciji le nekaj dni po prevzemu. Tudi novo vozilo radovljiških gasilcev ima na stranicah prepoznavno podobo, silhueto Radovljice. / Foto: arhiv PGD Radovljica

Radovljiški gasilci z novim vozilom takoj na intervencijo

Radovljiški gasilci so v začetku meseca prevzeli težko pričakovano novo gasilsko vozilo. Namesto slovesnosti in predstavitve so že v prvem tednu z vozilom odhiteli na intervencijo.

Radovljica – Zagorelo je v Podvinu, kjer je prišlo do vžiga na štedilniku. K sreči je bil požar takoj pogašen in večjih posledic ni bilo, je povedal Igor Marijan, tajnik radovljiškega gasilskega društva. Gasilci so sicer na tihem načrtovali, da vozilo javnosti predstavijo na tradicionalnem dnevu varnosti sredi meseca, a so se temu zaradi epidemije in vseh omejitev, ki jih ta prinaša, odpovedali. So se pa vendarle domislili prisrčnega načina počastitve novega vozila: pripeljali so ga do doma skoraj vsakega od gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radovljica. »Naš namen je bil predvsem obiskati naše starejše člane, ki v teh časih še posebno potrebujejo spodbudo,« je povedal Marijan. Novo vozilo je sicer prejšnjo soboto blagoslovil radovljiški župnik Andrej Župan, gasilci pa obljubljajo, da bodo, ko bodo razmere dopuščale, vsekakor pripravili tudi javno slovesnost; ne nazadnje tudi zato, ker so pri nakupu vozila, za katero je večino sredstev sicer prispevala Občina Radovljica, z donacijami v veliki meri pomagali tudi posamezniki in podjetja iz Radovljice.

Gasilsko vozilo z oznako GVC 24/50, vredno 320 tisoč evrov, je sicer namenjeno dobavi vode na požarišče, dobavi pitne vode, gašenju vozil in elektro agregatov. S kombinacijo vode, penila in tehnično visoko razvitih ročnikov omogoča gašenje prav vseh naprav in na vseh prizoriščih, pojasnjujejo radovljiški gasilci. »Poleg opreme za gašenje je v vozilu predpisana tudi druga oprema, kot so izpihovalniki dima, dimovleki, cevi, različna specialna orodja ipd. Vozilo je izdelano na podvozju Scania, nadgradnjo pa je opravilo slovensko podjetje Gasilska vozila Pušnik. V vozilu je tako pet tisoč litrov vode in tristo litrov penila,« je pojasnil Marijan.

V PGD Radovljica ima osrednja gasilska enota, ki pokriva območje celotne občine Radovljica, na leto okoli osemdeset intervencij, ki jih obvladuje ekipa 54 operativnih gasilcev, usposobljenih za vsa gasilska posredovanja. Njihovo najstarejše gasilsko vozilo je bila doslej prav 15 let stara gasilska cisterna s pet tisoč litri vode. Ker je bilo to tudi edino vozilo s takšno količino vode v občini in zato tudi najbolje obremenjeno, je bilo tudi predvideno za menjavo po načrtu nakupa gasilskih vozil v občini.