Glasbeniki Janez Gregorič, Arthur Ottowitz, Christian Filipič in Roman Pechman z organizatorjem koncerta Martinom Moschitzom / Foto: SPD Šentjanž

Kako dobrota premaga gusarje

Narodni svet koroških Slovencev in Krščanska kulturna zveza iz Celovca sta sporočila, da bodo letošnjo Einspielerjevo nagrado 16. novembra podelili arheologu dr. Franzu Glaserju. V obrazložitvi podelitve je zapisano, da je dr. Glaser zaslužen za odkrivanje zgodnjih slovanskih grobov na Koroškem in da ga odlikuje prijateljski in pozoren odnos do koroških Slovencev.

Konec preteklega tedna sta dokaj enolično kulturno življenje v dvojezičnem delu Koroške poživili dve prireditvi. Prva je bila v soboto v kulturnem domu v Bistrici v Rožu, druga pa kar dvakrat v nedeljo v K&K centru v Šentjanžu v Rožu. Prireditelj obeh je bilo Slovensko prosvetno društvo Šentjanž, glavni med organizatorji pa Martin Moschitz, ki je doslej spravil v življenje že številne ideje, še posebej na glasbenem in gledališkem področju.

V soboto je bila v bistriškem kulturnem domu prireditev z naslovom Veter v strunah/Wind und Seiten. Nastopila sta dva na Koroškem zelo poznana in priznana glasbena para: duo Jan Art, ki ga sestavljata kitarist Janez Gregorič in orgličar Arthur Ottowitz, in duo Fine Pulse, v katerem igra Christian Filipič na prečno flavto in Roman Pechmann na harmoniko.

V nedeljo pa so na oder K&K centra v Šentjažu v Rožu kar dvakrat stopili mladi igralci, ki začenjajo svoje odrske korake v gledališki šoli Teater Šentjanž. Pod vodstvom režiserke Nike Brgant so Asja Pogačar, Aylen Gomez, Helena Obid, Ilja Kert, Kalina Dimitrova - Wutti, Mateja Moschitz, Neva Kert in Peter Partl uprizorili igro Hejabumbarasa. To je zgodba o otroški dobroti, ki je premagala hude gusarje, in je vredna, da ji prisluhnemo tudi starejši. Odlično, super, je oba dogodka ocenil glavni organizator obeh prireditev Martin Moschitz.