Matej Križanič je skupaj s člani svojega ožjega vodstva ta teden odstopil s položaja direktorja DSO Preddvor. / Foto: Tina Dokl, arhiv GG

Direktor doma odstopil

V torek je s položaja direktorja Doma starejših občanov Preddvor odstopil Matej Križanič s svojo ožjo ekipo. Svet zavoda bo na prihodnji seji odločil o objavi razpisa za novega direktorja.

Preddvor – V torek po koncu dopoldanske izmene je direktor Doma starejših občanov (DSO) Preddvor Matej Križanič na dvorišču doma sklical zaposlene in jih po zvočniku seznanil, da odstopa s položaja direktorja. Križanič je mesto direktorja nastopil sredi lanskega leta po odstopu svoje predhodnice Andreje Valant. Skupina zaposlenih je že kmalu začela izražati nezadovoljstvo, najprej zaradi oddaje domske kuhinje zunanjemu izvajalcu, zaradi česar naj bi se poslabšala prehrana stanovalcev, pa tudi zaradi odnosa vodstva do zaposlenih, zaradi česar je dom zapustilo več kot trideset ljudi. S temi težavami so se najprej anonimno, nato pa tudi javno pojavili v medijih, to zgodbo smo objavili tudi v Gorenjskem glasu. Zaposlene so podprli sindikati, s podpisom peticije o slabi hrani pa tudi večji del stanovalcev doma. Z zahtevo o odstopu direktorja pa skupina zaposlenih na zadnji seji sveta zavoda, ki je obravnaval to problematiko, ni uspela.

Zdaj je direktor Matej Križanič odstopil, z njim pa tudi pomočnik direktorja, vodja zdravstvene nege, vodja finančno-računovodske službe in dve diplomirani medicinski sestri, vodji zdravstvene nege v timu – po nadstropjih. »Razlog za odstop je nezmožnost zagotavljanja kakovostnejše storitve za stanovalce tudi na osnovi laži in dezinformacij posameznih zaposlenih, ki so prerasli v medijski linč. Za očitke iz medijskega linča je socialna inšpekcija ugotovila, da so neutemeljeni,« odstop v izjavi za javnost utemeljuje vodstvo doma. »DSO Preddvor smo začeli po danih zmožnostih spreminjati v sodoben dom, katerega osnova so gospodinjske skupnosti. Takih domov je v Sloveniji že kar nekaj in rezultati so pokazali, da je zadovoljstvo stanovalcev v taki obliki bivanja večje kot v obliki klasičnega institucionalnega varstva. Obvladovanje tako zahtevnih operacij, kot so preobrazba doma v gospodinjske skupnosti, spopadanje z okužbo covid-19 ter ne nazadnje medijski linč z neresnicami, ki jih je del zaposlenih spravil v medije, je za nas enostavno preveč. Ne zmoremo več delati v okolju, ki onemogoča strokovno delo. Enostavno ne vidimo več smisla vztrajati na poti, ki bi vsem ohranila stanje, tako kot je, saj to stanje po smernicah stroke – kar zopet dokazuje ugotovitev socialne inšpekcije – nikakor ni dobro za kakovost bivanja in varnost naših stanovalcev.«

Predsednica sveta zavoda Lidija Kos je potrdila, da je direktor Matej Križanič se­znanil svet o svojem odstopu in o razlogih, zaradi katerih ne more več opravljati svoje naloge. Po seznanitvi bo sledila izredna seja sveta zavoda, na kateri se bodo odločili o postopku in se dogovorili o razpisu za novega direktorja. Kdaj bo izredna seja, se, kot navaja predsednica, še usklajujejo. Matej Križanič je o odstopu seznanil tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer so zapisali, da bo nov direktor (ali direktorica) izbran na podlagi javnega razpisa. O datumu objave razpisa bo na prihodnji seji odločal svet zavoda DSO Preddvor. Do zaključka postopka imenovanja direktorja oz. direktorice na podlagi javnega razpisa svet zavoda imenuje v. d. direktorja oz. direktorice.