Predsednik vlade Janez Janša v video nagovoru državljanom / Foto: zajem zaslona

»Spet bo prišel čas sonca in svobode«

»Najprej so življenja, potem je zdravje in nato je ekonomija oziroma gospodarstvo, še posebej življenjsko pomembne dejavnosti. Vse ostalo, od zabave do številnih drugih aktivnosti pa tudi nekaterih svoboščin, bo moralo nekaj časa počakati. Bolj bomo sposobni z ukrepi in obnašanjem upoštevati to lestvico vrednot, prej se bomo lahko vsaj večinoma vrnili k normalnemu življenju.«

Ljubljana – Predsednik vlade Janez Janša je pred sestankom kriznega dela vlade s svetovalno skupino pozno popoldne nagovoril državljanke in državljane v video nagovoru. Kot je poudaril, smo skupaj z evropsko celino in večino preostalega sveta sredi drugega vala pandemije covida-19. »Slovenci smo po neposrednih posledicah drugega vala doslej še vedno med manj prizadetimi državami EU, vendar se stanje nevarno zaostruje,« je opozoril in dodal, da smo skupaj s preostalo Evropo prisiljeni sprejemati ukrepe za obvladovanje širitve virusa. Kot je poudaril, so ukrepi, ki so pripravljeni in bodo po potrebi aktivirani, sorazmerni. Vse institucije v državi delujejo in bodo delovale tudi v morebitnih bolj zaostrenih razmerah.

Premier je izrazil upanje, da bo najkasneje spomladi učinkovito cepivo na voljo za vse. V Sloveniji bo cepljenje brezplačno. Najprej bo na vrsti zdravstveno osebje, nato najbolj ranljive skupine, zaposleni v kritični infrastrukturi, zaposleni na delovnih mestih, kjer ni mogoče vzdrževati zadostne medsebojne razdalje, in nato v čim krajšem možnem času vsi drugi, je dejal.

A do cepiva je pred nami še zahtevno hladno obdobje pandemije, ki terja od vseh nas učinkovito ukrepanje, predvsem pa visoko stopnjo odgovornosti in solidarnosti, je opozoril.

»Smo v zahtevnih časih, ki nas silijo celo v tisto najtežje, torej v spremembo svojih navad in delno celo v spremembo načina življenja. A če trezno premislimo, ovire še zdaleč niso nepremostljive. Še več. Z relativno malimi prilagoditvami obnašanja velike večine nas za krajši čas lahko s skupnimi močmi presežemo tudi te izzive. Že z naložitvijo in uporabo aplikacije #OstaniZdrav, še posebej če smo covid pozitivni, lahko veliko naredimo.« Zavzel se je za podporo zaposlenim v zdravstvu, ki jim je vlada s petim paketom pomoči že zagotovila dodatna sredstva za plačilo, pomaga pa jim lahko tudi vsak državljan z odgovornim obnašanjem. »Od pomladi smo se na podlagi izkušenj v zdravstvu organizacijsko bistveno okrepili, kadrovske kapacitete pa so žal še vedno omejene, ker se jih v kratkem času ne da podvojiti,« je dejal.

Predsednik vlade je svoj nagovor zaključil optimistično: »In spet bo prišel čas sonca in svobode, ko bodo virus in zaščitne maske le še oddaljen spomin. Spet bodo nogometne tekme, kina in gledališča, potovanja in dopusti. Vse, čemur se moramo začasno odreči, bo še vedno tu. Življenje ter nova izkušnja skupnega uspeha bodo nadoknadili izgubljeno.

Hvala vsem in vsakomur posebej za vse, kar ste že in še boste naredili za lastno varnost in zdravje ter za varovanje zdravja in življenj najšibkejših. S tem boste omogočili, da bomo stali in obstali in da bo Slovenija šla naprej. Ostanite zdravi.«