Število okuženih v CSS Škofja Loka narašča. / Foto: Gorazd Kavčič

Rdeča cona za okužene stanovalce bo v dvorani šole

Danes imajo v Centru slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki z novim koronavirusom okuženih že 25 stanovalcev in sedem zaposlenih. Prostora v t. i. rdeči coni centra jim je zmanjkalo, danes začenjajo preurejanje dvorane OŠ Jela Janežiča v bolnišnični del.

Škofja Loka – Direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka Silva Košnjek je za Gorenjski glas že večkrat v minulih dneh povedala, da prostora za nameščanje stanovalcev, obolelih z boleznijo covid-19, v t. i. rdeči coni centra zmanjkuje, saj se število obolelih povečuje. Po zadnjih podatkih je zbolelo 25 stanovalcev in 7 zaposlenih. Danes so vzeli še skoraj trideset brisov. Zato začenjajo preurejanje dvorane Osnovne šole Jela Janežiča v Škofji Loki, saj je bil tudi predlog koordinacijske skupine in strokovno mnenje epidemiologov, kot je pojasnila Košnjekova, da obolele stanovalce premestijo na drugo lokacijo in s tem zaščitijo drugih 180 oz. 190 stanovalcev. »Pri preurejanju dvorane v nekaki bolnišnični del pomagajo hišniki, v nadaljevanju bomo prosili še za kakšno pomoč pri selitvi pohištva, postelj ... Dvorana bo fizično pregrajena, ima lasten vhod in ne bo nobene povezave s šolo. Za to smo pridobili soglasje ministrstev za delo in izobraževanje. Imamo podporo vseh županov štirih občin, zahvala gre tudi ravnateljici šole, ki je pozitivno pristopila k reševanju te krizne situacije,« je povedala Silva Košnjek.

Za obolele stanovalce bodo za zdaj skrbeli zaposleni Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, za pomoč so prosili Zdravstveni dom Škofja Loka, saj bodo potrebovali še vsaj pet do šest medicinskih sester. S pomočjo študentskega servisa iščejo za pomoč tudi študente programov zdravstvenih ved.