Notranji minister Aleš Hojs na današnji novinarski konferenci / Foto: posnetek zaslona

Od jutri strožji ukrepi

Premier Janez Janša je v sredo po seji vlade povedal, da bodo nekateri dodatni omejitveni ukrepi veljali za celotno državo, nekateri pa selektivno za posamezno regijo. Večinoma bodo ukrepi začeli veljati jutri, nekateri pa v ponedeljek.

Ljubljana – Od jutri velja popolna prepoved zbiranja več kot desetih ljudi. Če je dovoljenje NIJZ že izdano, se v posamičnih primerih, ko gre za enkratni dogodek, to upošteva. Posebej je vlada določila rdeče obarvane statistične regije (med katerimi je tudi Gorenjska), kjer od jutri dalje velja splošna prepoved zbiranj, shodov, porok, verskih obredov …

Z jutrišnjim dnem je omejeno tudi gibanje iz rdeče obarvanih regij, je pojasnil notranji minister Aleš Hojs, podobno kot je bilo to spomladi, takrat sicer vezano na občine. Med izjemami so odhod na delo, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, storitev v primeru zavarovanja zdravja, premoženja ..., neposredni družinski stiki (kot je nega družinskega člana), dostop do lekarn, grobov, zdravstvenih storitev in bolnišnic. Če ste lastnik nekega premoženja, npr. vikenda, iz rdeče regije lahko odidete. V veljavi so potrebna dokazila (npr. ob naključnih nadzorih policije), podobno kot spomladi. »Lahko so znotraj rdečih regij občine, ki so še vedno v zelenem. Za te je možnost, da župani sami urejajo oziroma omejujejo aktivnosti, ki posledično prinašajo zbiranje ljudi,« je pojasnil Hojs.

Še ena izjema je vezana na koriščenje turističnih bonov. »Vsem, ki imajo na današnji dan že opravljeno rezervacijo turistične kapacitete, tako migracijo omogočamo, jo pa odsvetujemo,« je dejal minister Hojs. Koalicija naj bi (do zaključka časopisne redakcije to še ni bilo znano) z amandmajem sicer podaljšala veljavnost bonov.

V rdeče obarvanih regijah zaprli gostilne, razen ...

Kjer je breme okužb veliko, je nošnja zaščitnih obraznih mask obvezna tudi na prostem. Izjema ostajajo otroci in osnovnošolci do vključno petega razreda ter vzgojitelji in njihovi pomočniki v vrtcih pri neposrednem delu z otroki.

V oranžnih regijah je število oseb v fitnes in zaprtih športnih centrih ter v kozmetičnih in frizerskih salonih omejeno tako, da je za vsako osebo na voljo dvajset kvadratnih metrov, gostinska dejavnost se lahko še naprej opravlja med 6. uro in 22.30. Drugače velja za rdeče regije, torej v tem trenutku tudi za Gorenjsko. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je povedal, da je v rdečih regijah začasno prepovedano ponujanje storitev v fitnes in športnih centrih ter gostinska dejavnost (v gostiščih, restavracijah, kavarnah, slaščičarnah, okrepčevalnicah). To pa ne velja za nastanitvene kapacitete, kjer hrano lahko ponudijo gostom, ki pri njih prenočujejo, a samo za mizami z upoštevanjem varne razdalje. Dostava in prevzem jedi sta dovoljena. V kozmetičnih in frizerskih salonih je v prostoru lahko le ena stranka.

Šolanje na daljavo

Od ponedeljka, 19. oktobra, in do 23. oktobra bo pouk od vključno šestega razreda osnovne šole dalje, v srednjih šolah, višjih šolah in fakultetah potekal na daljavo (nekatere fakultete to že prakticirajo). Delo v vrtcih poteka nespremenjeno. Šolska ministrica Simona Kustec je še pojasnila, da bo tudi pouk v glasbenih šolah potekal na daljavo, v zavodih in šolah za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in prilagojenim programom pa v zavodih oz. šolah. Vse popoldanske aktivnosti v šolah se v omenjenem obdobju ne izvajajo, v zaprtih šolskih objektih so le tekmovanja in treningi za registrirane športnike ob upoštevanju smernic NIJZ.