Slovenski kuharski mojstri vabijo na drugi najokusnejši teden letošnjega leta: Teden restavracij bo potekal med 9. in 18. oktobrom.

Jesenska okusna doživetja

Pri avstrijskih sosedih so ravno zaključili tretje Dneve alpsko-jadranske kuhinje v Celovcu. Vrhunski kuharji, izbrane jedi in izdelki iz alpsko-jadranskega prostora so ponovno navduševali, pa čeprav je vse prilagojeno razmeram, ki jih povzroča prisotnost novega koronavirusa. Predstavilo se je več kot 45 proizvajalcev, 15 gostujočih kuharjev, 25 restavracij, dogodek je gostil več kot trideset manjših izbranih kulinaričnih prireditev. Dnevi alpsko-jadranske kuhinje so potekali med 17. in 27. septembrom 2020. Med kuharskimi mojstri, ki so zastopali slovenske barve, so bili tokrat: Tomaž Kavčič iz Vipave iz Dvorca Zemono – Gostilne pri Lojzetu; Mariborčana Gregor in David Vračko iz Hiše Denk in Maka ter Jure Tomič iz brežiške Oštarije Debeluh.

Celovec je pravzaprav stičišče alpsko-jadranske regije, zato si v bližnji prihodnosti želi postati nič manj kot alpsko-jadransko mesto užitkov. Za to so potrebni srečevanje, čezmejna izmenjava in medsebojni navdih kuhinj in kuharjev iz Koroške, Slovenije, Furlanije in Benečije pa tudi njihovih dobaviteljev in proizvajalcev visokokakovostnih živil, ki so osnova za odlične jedi.

Teden restavracij

Slovenski kuharji ponovno vabijo na jesenski Teden restavracij, ki bo potekal med 9. in 18. oktobrom letos. Cena menijev bo ostala 19 evrov. Izjema so najboljše ocenjene restavracije (po izboru organizatorjev in kriteriju srčkov ocenjene s tremi in štirimi srcˇki), kjer bo tako kot spomladi cena (lahko) 25 evrov.

Skupno število sodelujočih restavracij in gostiln je tokrat 106, od tega je sedem novih, med njimi tri iz Gorenjske: Restavracija Putr (Trzin), Restavracija Lipa (Kranjska Gora) in Vila Bled (Bled). Med sodelujočimi restavracijami jih je kar lepo število iz Michelinove izdaje slovenskega vodnika.

Letošnji načrtovani pomladni Teden restavracij je karantena prestavila na konec pomladi, vendar to ni ustavilo zanimanja gostov. Čeprav so omejitveni ukrepi zmanjšali število miz in stolov v gostinskih lokalih, to ni oklestilo skupnega števila obiskovalcev.

Slovenski kuharski mojstri jeseni svojim gostom v desetih najbolj okusnih dneh leta ponujajo v okušanje kulinarično prihodnost, a tako, da bodo povezali tradicijo in sodobnost. Rezervacije začenjajo sprejemati s ponedeljkom, 28. septembrom 2020. Takrat bodo tudi informacije o načinu rezervacije, sodelujočih restavracijah, razpoložljivih mestih in izboru menijev dostopne na spletni strani Tedna restavracij.

Vse, vključno z večjo razdaljo med mizami in masko v vsaki torbici, je pripravljeno na: Izberi. Rezerviraj. Uživaj!, pravijo pobudniki Tedna restavracij, ki ga je slovenska publika lepo sprejela.