Ni dokazov za prenos virusa z uživanjem hrane

Kranj – Ko so se z virusom covid-19 okužili tudi nekateri zaposleni v podjetju Pivka perutninarstvo, so se v javnosti pojavila ugibanja, ali se je možno okužiti s tem virusom tudi z uživanjem hrane.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v petek pojasnila, da doslej kljub velikemu obsegu pandemije covid-19 ni poročil o tem, da bi se virus prenašal tudi z uživanjem hrane. Tudi po navedbah Evropske agencije za varnost hrane ni dokazov za to, da hrana pomeni tveganje za okužbo z virusom, saj se virus v glavnem prenaša med ljudmi prek dihalnih kapljic, ki jih okuženi izkašljajo, izkihajo ali izdihajo. Nedavna študija, ki je bila objavljena v angleški medicinski reviji, je pokazala, da je virus lahko do štiriindvajset ur prisoten na kartonu in tudi več dni na površini trdih predmetov, kot so predmeti iz jekla ali plastika, vendar pa se virus ne prenaša z okuženo embalažo.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ne glede na ugotovitve dosedanjih raziskav poziva vse, ki ravnajo z embalažo, torej tudi potrošnike, da upoštevajo dobro higiensko prakso ter si redno in učinkovito umivajo roke.