V okviru 24 ur klekljanja je kleklje vihtela tudi Marinka Vrhunc z Racovnika. Ob njej sta predsednik Turističnega društva Železniki Tomaž Weiffenbach in vodja klekljarske sekcije Vita Dolenc.

Čipkarski dnevi

Jutri in v nedeljo bodo v Železnikih potekali Čipkarski dnevi v okrnjeni obliki, za uvod vanje pa so že pripravili 24 ur klekljanja.

Železniki – Turistično društvo (TD) Železniki ohranja kontinuiteto prireditev, povezanih s klekljarsko tradicijo, pa čeprav v okrnjeni obliki in v kasnejših terminih, kot so načrtovali. Te dni so že spravili pod streho 24 ur klekljanja. Tokrat ni šlo za javno prireditev v kulturnem domu, kjer bi 24 ur neprekinjeno klekljali na istem punklju, pač pa je ta potoval od ene klekljarice do druge.

S klekljanjem so začeli minulo sredo ob 16. uri na Majdelcovi domačiji v Podporeznu, kot prva pa je za punkelj sedla osmošolka Ana Deja Prezelj. Nato so člani TD punkelj pospremili še v Selca in v večernih urah v Železnike, kjer je potoval tudi včeraj, dokler se ni ustavil v čipkarski šoli. Za punkljem, ki so ga v 24 urah ponesli na devet različnih lokacij, se je zvrstilo dvanajst odraslih klekljaric in učenke čipkarske šole, sukanje belih niti pa je včeraj ob 16. uri sklenila učiteljica klekljanja Irena Benedičič. »Veseli smo, da so nas klekljarice povsod lepo sprejele in da je letošnja, peta izvedba 24 ur klekljanja kljub drugačnemu poteku minila v pozitivnem duhu,« je bil zadovoljen predsednik TD Tomaž Weiffenbach.

Čipko, ki se je pod spretnimi rokami klekljaric hitro večala, si bo možno ogledati na 58. Čipkarskih dnevih, ki jih TD pripravlja jutri in v nedeljo v kulturnem domu v Železnikih. »Oba dneva bo od 10. do 19. ure odprta razstava, na kateri bodo svoje mojstrovine pokazale domače klekljarice ter učenke in učenci Čipkarske šole Železniki. Letos bodo sodelovale tudi članice Društva upokojencev za Selško dolino z dobrodelnim Unicefovim projektom Punčka iz cunj. Na ogled bodo postavile najrazličnejše punčke iz cunj in obiskovalce povabile, da katero od njih posvojijo,« je pojasnil Weiffenbach. Poleg tega bo v nedeljo po maši okoli 11. ure na trgu pred cerkvijo sv. Antona možno prisluhniti Pihalnemu orkestru Alples.

Čipkarske dneve bogati tudi razstava Čipkopisi, ki so jo minulo sredo odprli v Galeriji Muzeja Železniki. Pripravil jo je fotografski mojster Aleksander Čufar, ki je čipko prenesel v umetnost sodobne fotografije. Razstava bo odprta do 6. oktobra. Ogledati si jo je možno tudi jutri od 9. do 15. ure in v nedeljo od 10. do 17. ure, ko bo odprt tudi muzej.