Marsel Gomboc v pogovoru s harfistko Leto Križanič Žorž / Foto: Tina Dokl

Srčni Aljaževi dnevi

Letošnji, že 28. Aljaževi dnevi konec minulega tedna v Mojstrani in na Dovjem so bili nekoliko drugačni, pa ne samo zaradi novega koronavirusa, ampak tudi zaradi nekaterih novosti, ki so jih prizadevni organizatorji uvedli v program.

»Držimo se tudi ideje, da vsako leto ponudimo priložnost nekomu od domačih izvajalcev, ki na kakršenkoli način pooseblja naše kraje in je zanimiv tudi širši javnosti.«

Dovje – Predsednik KUD Jaka Rabič Dovje - Mojstrana Marsel Gomboc je povedal, da je bil rdeča nit letošnjih dni Jakob Aljaž kot glasbenik in tudi skladatelj in da je bila zato večina štiridnevnega programa prepletena z glasbo. Nekaj novih prireditev, kot je bil Mali trizvok, so namenili otrokom in mladim družinam. »Držimo se tudi ideje, da vsako leto ponudimo priložnost nekomu od domačih izvajalcev, ki na kakršenkoli način pooseblja naše kraje in je zanimiv tudi širši javnosti,« je dejal Gomboc. V petek so na dovškem odru gostili domačinko iz Mojstrane, harfistko Leto Križanič Žorž, ki je že na začetku šolanja v Glasbeni šoli Jesenice nanizala uspehe. Zmagala je na treh državnih tekmovanjih in na mnogih mednarodnih tekmovanjih, kjer je osvojila številne nagrade, prva mesta in zlate plakete. Na malih ekranih smo Leto lahko videli na izboru Evrovizijski mladi glasbenik 2018, ko je nastopila s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, ter na slavnostnem koncertu ob 200-letnici javnega glasbenega šolstva, kjer je igrala v simfoničnem orkestru slovenskih glasbenih šol. Eden od opaznejših je bil tudi nastop na lanskoletnem Miklavževem dobrodelnem koncertu. »Najpomembnejša pa so državna tekmovanja, kjer na vsaka tri leta dokažeš, ali si še v vrhu, in tudi tekmovanja v Srbiji in na Madžarskem. Vsi ti moji uspehi so moja želja in so dokaz, da zmorem,« je povedala Leto v pogovoru z Gombocem. Letos je Leto maturirala na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, jeseni bo obiskovala tretji letnik visokošolskega študija harfe na Državnem konservatoriju v italijanskem Vidmu.

Zaradi slabega vremena so nekaj dogodkov s prostega preselili v dvorano Aljaževega prosvetnega doma na Dovje, nekaj pa v cerkev sv. Klemena v Mojstrani (vključno z mašo). Obiskovalci različnih generacij so uživali v otroški predstavi Stara dedkova harmonika, na Malem trizvoku in na koncertu klasične glasbe Trizvok. V Slovenskem planinskem muzeju je bilo predavanje Aljaževci. Le Gustlnov pohod so prestavili na 19. september.

Aljaževe dneve je uradno odprl kranjskogorski podžupan Bogdan Janša, ki je poudaril tudi letošnji jubilej, 125. obletnico postavitve Aljaževega stolpa na vrh Triglava. Pohvalil je vse soorganizatorje Aljaževih dni, ki na najboljši možen način povežejo krajane in obiskovalce, obenem so Aljaževi dnevi tudi priložnost, da se predstavijo domači glasbeniki, igralci, pisatelji ...