Bučkina pita

Pa smo le dočakali ta del leta, ko so naši vrtovi v najlepšem stanju in se od njih odpravljamo polnih rok s širokim nasmeškom na svojem obrazu. Preteklo deževno obdobje je precej prijalo bučkam in tako poskrbelo, da se jih lahko najemo.

Za pripravo bučkine pite potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, ščep soli; za nadev: pol kg bučk, 100 g pancete, 2 stroka česen, sol in poper; za preliv: 4 jajca, 100 g čvrstega jogurta, 1 dl mleka, ščep muškatnega oreška, 100 g mocarele.

Najprej se lotimo priprave testa: Moko posolimo ter ji dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga oblikujemo v kepo ter postavimo v hladilnik za pol ure.

Medtem ko se testo hladi, pripravimo nadev: Panceto narežemo na majhne kocke. Česen olupimo in nasekljamo. Bučke narežemo na tanka kolesca. Ponev segrejemo in na njej popečemo panceto. Ko panceta izpusti maščobo dodamo česen in bučke. Dobro premešamo in pražimo 10 minut. Popramo in po potrebi posolimo. Če je panceta dovolj slana, soliti ni treba.

Za preliv skupaj zmešamo jajca, jogurt, mleko in muškatni orešček. Ko imamo vse pripravljeno, se lotimo sestavljanja pite: Testo razvaljamo na pol centimetra debelo in z njim obložimo namaščen pekač. Po površini ga večkrat prepikamo z vilicami. Po testu enakomerno razporedimo bučkin nadev. Čezenj prelijemo preliv in obložimo z rezinami mocarele. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 35 minut. Pečeno pito postavimo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladi.