Mesec spominov

V časih, ki smo jih doživeli v tem koledarskem letu, se je marsikaj spremenilo. Letos bomo obeležili tudi 29 let, odkar smo postali neodvisna država, in ta mesec bo Slovenija praznovala rojstni dan.

Leto 2020 je bilo prelomno, naučili smo se zmagovati, občutili smo poraze in se naučili ne predati. Kot vsaka država smo se po svoje borili, se novih izzivov učili. Prišel je čas za nove začetke ali čas za drugačne zaključke. Marsikdo od nas, posameznikov, je drugače začel gledati na svet, na določene situacije. V trenutkih, ko smo bili doma, se je veliko spremenilo, nekatere ljudi je zbližalo, druge je zlomilo. Naša narava si je malo opomogla, bilo je vredno truda in joka.

Vsi ljudje nismo istega mnenja, a tako je prav, drugače ne bi imeli zanimivega, drugačnega življenja. Bomo junija ponosni na dan, ko smo postali neodvisni? Jaz sem ponosna na državo, kjer živim; tukaj imam krasno družino, tukaj se vedno kaj novega naučim. Tukaj imam stvari, ki jih druge države nimajo, tukaj je moje srce in tukaj je moj dom, ki mi vedno nudi toplino. Bodimo ponosni na to, kar imamo, marsikatero stvar tako hitro damo v pozabo. Enkrat pustimo vse skrbi ob strani, pojdimo do ljudi, naravnih stvari, ki jih imamo radi, in preprosto za nekaj trenutkov bodimo hvaležni.

SLOVENIJA

Naša domovina, Slovenija,
dežela velikega srca
in hrepenenja.
Toliko malih čudes se
v tebi skriva,
toliko stvari si nam
v skrivnost zavila.
Marsikdo ne vidi tvojega lepega razgleda,
ker ne nudiš toliko
kot bližnja soseda.
V času korone si se nam odprla,
pokazala si nam čare,
ki prej jih prezrla
je vsaka beseda.
Če ljudje bi le dojeli,
koliko v resnici si nam dala,
kolikokrat bi ti morali reči hvala.
Hvala, ker si nas večkrat obvarovala,
hvala, ker si nam večkrat tople pozdrave poslala.
Hvala ti, naša draga država.

Tina Lasnik