V majski preventivni akciji so policisti ugotovili 1724 prometnih prekrškov kolesarjev. Slika je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Med akcijo več kot sto nesreč

V majski preventivni akciji za večjo varnost kolesarjev so policisti ugotovili več kot tisoč sedemstvo njihovih prekrškov, v slabem mesecu pa so našteli tudi sto šestindvajset nesreč s kolesarji.

Kranj, Ljubljana – Policisti so med nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost kolesarjev, ki je po vsej Sloveniji potekala med 4. in 31. majem, ugotovili 1724 kršitev cestnoprometnih predpisov, ki so jih storili kolesarji, so sporočili z generalne policijske uprave. Ob tem so pri 1608 kolesarjih opravili preizkus z alkotestom in pri 145 ugotovili, da so vozili kolo pod vplivom alkohola. Odredili so tudi petnajst strokovnih pregledov zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog ali drugih prepovedanih psihoaktivnih substanc. Vozniki motornih vozil pa so v enakem obdobju storili 181 kršitev, s katerimi so ogrožali varnost kolesarjev, so še objavili na spletni strani policije. Gorenjski policisti so v tem času obravnavali 45 (lani 31) kršitev kolesarjev.

V štiritedenski akciji so policisti obravnavali tudi 126 prometnih nesreč, v katerih se je sedemnajst kolesarjev huje poškodovalo, 85 pa lažje. »Kolesarji sodijo med ranljivejše udeležence cestnega prometa. Ugotavljamo pa, da velikokrat tudi sami prispevajo k nastanku nevarne situacije v prometu. Najpogosteje ne vozijo po pravilni strani ceste ali pravilni strani kolesarske steze in pogosto vozijo po površinah, ki niso namenjene kolesarjem. To so po zaključku akcije pokazali tudi podatki o prometnih nesrečah, v katerih so bili udeleženi kolesarji,« so na policiji komentirali majske nesreče z udeležbo kolesarjev.

Na Gorenjskem pa so bili kolesarji maja udeleženi v sedemnajstih prometnih nesrečah. V dveh so se hudo poškodovali, v štirinajstih pa lažje. Vseh nesreč kolesarjev je bilo letos sicer že 48, lani 32. »Najbolj kritična meseca sta bila april in maj. Trenutno se je stanje nekoliko umirilo, vendar ob začetku dopustov ponovno pričakujemo porast nesreč kolesarjev. Zato bomo tudi poleti preverjali, ali spoštujejo pravila,« je razložil Bojan Kos s Policijske uprave Kranj.

Policisti znova pozivajo kolesarje, naj poskrbijo za lastno varnost s previdno vožnjo ter z uporabo čelade in svetlih oziroma odsevnih oblačil, da bodo v prometu bolj vidni. Ostali vozniki pa naj jih predvsem ne spregledajo, so dodali na PU Kranj.