Natakarji se še nikoli niso znašli v takšni realnosti ...

Gostje se vračajo

Lokali, restavracije, gostilne, picerije, kavarne, bari, bistroji ... so se v novi realnosti znašli vsak po svoje, se prilagodili času, ki je prišel. Ljudje se vračajo. Počasi. Eni so previdnejši, drugi bolj sproščeni, pravijo. Spoštovanje priporočil je obojestransko: tako na strani gostincev kot tudi gostov.

Kranj – Vili Podvin iz Mošenj se je pred kratkim pridružil meščanski »bratec«, butični Linhart Hotel & Bistro v Radovljici. Tako se ekipa Vile sedaj seli z ene na drugo lokacijo – so pač časi taki. Vila bo po novem odprta ob koncu tedna, Linhart vsak dan, nam razložijo. Oba objekta imata terasi, sploh Vila ima precej veliko, tako da je bilo tam za ustrezno razdaljo med gosti poskrbljeno že pred nastalo situacijo; na Linhartovi terasici pa so jo zagotovili tako, da so mizam umaknili kakšen stol. Tudi higienska priporočila oziroma novi predpisi s tega področja jim ne delajo težav. Razkužila imajo na več vidnih mestih, jedilnik po novem natisnejo vsakemu gostu posebej.

V Vili so se takoj, ko je nastopilo obdobje epidemije, usmerili v razvoz hrane, ki ga sedaj ukinjajo, saj so konec tedna v Linhartu prešli z veselih uric ulične hrane in sladkih prigrizkov na reden, širši meni. Povejo še, da se ljudje vračajo; terasa Vile Podvin pa je do sedaj gostila celo dve poroki.

Na Nemškem Rovtu najdete simpatično Gostilno in penzion Resje. Ravno prepoznavni so postali, pa se je pojavil covid-19 in čez noč so ostali brez dela. Sedaj so odprti, vendar se bojijo, da bo minilo kar nekaj časa, preden bodo ljudje spet zašli k njim v večjem številu, saj ne ležijo ravno ob Bohinjskem jezeru – kljub temu da so znani po izvrstnih menijih domačega kuharskega mojstra Jožeta Godca. V času Festivala alpskega cvetja si lahko pri njih privoščite cvetlični meni, vendar se predhodno najavite; pripravljajo pa se tudi že za junijski Teden restavracij, ki bo letos potekal kasneje kot običajno.

Se pa streljaj od Bohinjskega jezera nahaja Restaurant Triglav Bohinj, v pritličju Aparthotela Triglav. Odprli so takoj, ko je bilo mogoče – 4. maja. Imajo veliko teraso, tako da je za razmik med mizami poskrbljeno, vzpostavili so tudi sistem razkuževanja, strežno osebje sledi priporočilom. Upoštevanje higienskih priporočil jim torej ne dela večjih težav, prilagodili so se pač razmeram. Trenutno je tako, da so bolj polni ob koncu tedna. Opažajo, da se ljudje opogumljajo, saj pripravljajo zajtrke za hotelske goste in so jih do danes imeli že kar nekaj (seveda so jih prilagodili pravilom in priporočilom); prilagodili so tudi redni meni restavracije.

Ravno tako je odprt kranjski KluBar gastropub. Terasa lokala je kar obiskana, vsako drugo mizo so odstranili, v notranjost lokala pa, čeprav je zdaj to že dovoljeno, ljudje ne hodijo. Večinoma sedijo na terasi, ker je tako obdobje, povedo. Ker so bolj prireditveno intenzivni, prireditveno orientiran lokal, čakajo, kaj se bo zgodilo v nadaljevanju. Tovrstno dogajanje jim manjka.

V KluBar gastropubu lahko tudi jeste. Kuhinja je ponovno odprta, gostom pa nudijo možnost, da jih pokličejo in potem hrano sami prevzamejo. Lahko se naročijo tudi na uro, še povedo.

Higienska priporočila, ukrepi niso problem, po njihovem je to bolj socialna distanca. Zdi se jim, da to pa »ubija« lokale; sploh tiste, ki temeljijo na druženju. In to pri njih čakajo: da se sproži druženje. Ne vedo pa, kaj bo. Odkar terasa dela, jih ljudje kar obiščejo. Med njimi ne zaznajo kakšne napetosti, opažajo pa še, da se gostje držijo pravil.