Zavitek iz kopriv in tunin namaz

Koprive so izjemno zdrave, to je znano že od nekdaj. Poleg tega skoraj ni rastline, ki bi bila nam bolj dostopna. So zastonj in rastejo praktično na vsakem vogalu. Le nekaj spretnosti je potrebne pri njihovem nabiranju. Na krožnik jih lahko vključimo v podobnih oblikah kot špinačo ali blitvo, odlično pa se izkaže tudi zavitek iz kopriv, ki ga lahko popestrimo z doma pripravljenim tuninim namazom.

Za pripravo zavitka iz kopriv potrebujemo: 1 skodelico blanširanih koprivnih listov, 40 g moke, 50 g masla, 3 dl mleka, 3 jajca, 1 strok česna, sol in poper, 1 pest naribanega sira.

V kozici raztopimo maslo in mu primešamo moko. Prilijemo nekaj mleka in mešamo z metlico, da dobimo gladko zmes. Nato prilijemo še preostalo mleko in kuhamo, dokler se vse skupaj ne zgosti. Vmes neprestano mešano. Odstavimo s štedilnika in vmešamo nasekljane koprivne liste in sesekljan česen. Po okusu solimo in popramo. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake dodamo k masi iz kopriv in dobro premešamo. Nazadnje vmešamo še sneg iz beljakov. Večji pekač pokrijemo s peki papirjem ter nanj razporedimo pripravljeno testo. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, 15 minut. Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice in zvrnemo na vlažno kuhinjsko krpo. Previdno odstranimo papir, na katerem se je biskvit pekel. Še vroč biskvit skupaj s krpo tesno zvijemo v rulado in pustimo, da se ohladi. Ohlajen biskvit razvijemo in odstranimo kuhinjsko krpo. Potresemo ga z naribanim sirom in zvijemo v rulado. Narežemo na poljubno debela kolesa in postrežemo.

Za pripravo tuninega namaza potrebujemo: 2 pločevinki tunine v lastnem soku, 100 g kremnega sira, 1 strok česna, ščepec popra, 1 žličko limoninega soka.

Tuno odcedimo in jo stresemo v posodo. Dodamo kremni sir, nasekljan česen, ščepec popra in limonin sok. S pomočjo paličnega mešalnika vse skupaj zmeljemo v gladko zmes.

Nasvet: Namaza ni treba dosoljevati, saj sta dovolj slana že tuna in kremni sir.