Potrošnike navdušujejo za ekološko in lokalno hrano

Kranj – V Sloveniji bo do konca junija potekala kampanja ozaveščanja potrošnikov z naslovom Ekološko in lokalno je idealno, med katero bodo potrošnike med drugim seznanjali z ekološko pridelavo in predelavo, z označevanjem ekoloških živil, s koristmi uživanja ekoloških živil, z vplivom ekološke pridelave na okolje, z nadzorom ekološke pridelave in predelave, ... Kot poudarjajo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, potrošnik prepozna ekološka živila po zelenem evropskem znaku za ekološko živilo, pripis Kmetijstvo Slovenija pa je dodatna informacija kupcu, da gre za lokalni ekološki proizvod. »Številne znanstvene raziskave dokazujejo v ekološki hrani večjo vsebnost hranil. Če je ekološka hrana še lokalnega izvora, je njena prehranska vrednost še večja, saj so živila manj časa v skladiščih in imajo krajšo pot do končnega uporabnika,« navajajo na ministrstvu in dodajajo, da ekološka živila v skladu z zakonodajo ne smejo vsebovati umetnih sladil, stabilizatorjev, konzervansov, glutaminatov in drugih ojačevalcev okusa, barvil, umetnih arom, hidrogenirane maščobe in gensko spremenjenih sestavin.

Po podatkih ministrstva je bilo lani v Sloveniji v ekološko kontrolo vključenih 5,5 odstotka vseh kmetij, ponudba ekološke lokalne hrane pa se s tržnic in kmetij vse bolj širi v specializirane prodajalne in v večje trgovske centre.

Ministrstvo med kampanjo opozarja potrošnike tudi na znak Izbrana kakovost – Slovenija, ki označuje v Sloveniji pridelana in predelana živila.