Foto: arhiv GG

Kdaj in kolikšen bo letos regres

Čeprav ga morajo izplačati do 1. julija, so nekateri delodajalci regres – letos najmanj v višini 940 evrov – izplačali že februarja. V primeru nelikvidnosti lahko podjetje regres izplača tudi z zamikom.

Kranj – Regres za letni dopust morajo delodajalci zaposlenim (tudi tistim, ki so na čakanju na delo) praviloma izplačati do 1. julija, a v zaostrenih gospodarskih razmerah, ki jih kroji epidemija novega koronavirusa, se lahko pogosteje kot doslej zgodi, da ga bodo izplačali kasneje. Zakon o delovnih razmerjih namreč delodajalcem, ki so nelikvidni, omogoča, da regres izplačajo najkasneje do 1. novembra. Od lani sicer velja, da je regres v razponu od minimalne plače (940 evrov), kar je predpisani najnižji znesek regresa, do povprečne slovenske bruto plače (1799 evrov v februarju) prost plačila dohodnine in socialnih prispevkov. Delodajalec lahko izplača tudi višji regres, a je znesek, ki presega povprečno slovensko plačo, obdavčen tako z dohodnino kot prispevki.

V Gorenjski banki so zaposlenim regres izplačali konec aprila v višini predpretekle povprečne slovenske plače, torej 1799 evrov, kar je več kot lani, ko je znašal 80 odstotkov povprečne plače. »Povišanje regresa je posledica doseganja dobrih rezultatov poslovanja v preteklem letu,« so razložili. Tudi v Fraportu Slovenija so izplačali regres v višini povprečne plače, ker pa je bilo izplačilo izvedeno že s februarsko plačo, je ta znašal kar 1855,25 evra (lani 1247 evrov).

V podjetju Goodyear Dunlop Sava Tires so regres v višini 1.264,55 evra izplačali v aprilu (lani 1.210,41 evra). V jeseniškem komunalnem podjetju Jeko so regres kot običajno izplačali že februarja. V skladu s tarifno prilogo h kolektivni pogodbi komunalnih dejavnosti je znašal 1.050 evrov (lani 1.250 evrov). Zaposleni v Iskri Mehanizmi bodo regres v višini 990 evrov (lani 920 evrov) kot vedno prejeli junija.

V Mercatorju bo sklep o regresu sprejet v teh dneh, v begunjskem Elanu so pojasnili, da izplačilo regresa v predpisani višini načrtujejo v juniju, v Gorenjski gradbeni družbi pa so dejali, da ga bodo izplačali v skladu s kolektivno pogodbo in zakonodajo. Podobno so odgovorili v Jelovici hiše, kjer je lani regres znašal 900 evrov, letošnjega pa bodo izplačali na osnovi uspešnosti poslovanja v prvih petih mesecih. Tudi v kranjskem Iskratelu zagotavljajo, da bodo regres izplačali do konca junija, a višina in datum izplačila še nista določena (lani tisoč evrov). V škofjeloški družbi Knauf Insulation pa so napovedali, da bodo regres izplačali ta mesec v podobni višini kot lani.

Zaposleni v javnem sektorju bodo prejeli regres v višini minimalne plače, upokojencem pa bodo letni dodatek izplačali 30. junija. Tisti s pokojninami do 500 evrov bodo prejeli 440 evrov, s pokojninami do 600 evrov bodo prejeli 300 evrov, s pokojninami do 710 evrov bodo prejeli 240 evrov, s pokojninami do 860 evrov bodo prejeli 190 evrov, upokojenci s pokojninami nad 860 evrov pa 130 evrov letnega dodatka. Letni dodatek v višini od 130 do 240 evrov bodo prejeli tudi uživalci nadomestil iz invalidskega zavarovanja.