Kup odpadkov se je v zadnjih dneh že zmanjšal. / Foto: Gorazd Kavčič

Kup odpadkov se manjša

Eko patrulja Alpe Adria Green (AAG) je nedavno opozorila na kup odpadkov, ki se je nabiral na dvorišču Komunale Kranj. Kot pojasnjujejo odgovorni, je kup že manjši, saj so približno polovico odpadkov že odpeljali.

Kranj – Nedavno je tako imenovana Eko patrulja ugotovila, da na dvorišču komunalnega podjetja Komunala Kranj raste kup odpadkov. Kup je bil takrat visok okoli šest metrov in je bil viden tudi s ceste. »AAG bo v okviru svojih možnosti ukrepal, vendar bo zaradi trenutne situacije v državi in hitrosti reševanja podobnih zadev na inšpekcijskih službah ta kup odpadkov tam še kar nekaj časa,« so ob ogledu zapisali v AAG in pojasnili, da ima Slovenija le sežigalnico v Celju, ki zadošča zgolj za lokalne potrebe in večino svojih odpadkov vozi na sežig v tujino. »V AAG nam je to znano, znano pa nam je tudi, da obstaja neformalna raziskovalna skupina za uplinjanje organskih materialov, s katero že vrsto let sodeluje tudi AAG,« tudi pravijo v AAG in dodajajo: »Treba je takoj pristopiti k rešitvi »začasne deponije« v Kranju in vzporedno takoj začeti pripravljati trajno rešitev za odpadke doma.«

Kot so pojasnili v Komunali Kranj, so kupi odpadkov, ki so vidni na skladiščnem prostoru Komunale Kranj, nenevarna mešana odpadna embalaža, ki je družbe za ravnanje z odpadno embalažo kljub pogodbam z ministrstvom ne prevzemajo. Omenjeni prostor je namenjen izključno pretovoru, razvrščanju in začasnemu skladiščenju. Dolgoročno prostorsko rešitev za pretovor odpadkov iščejo skupaj Mestna občina Kranj in druge občine uporabnice Jezersko, Naklo, Preddvor in Šenčur.

»Požarno varnost zagotavljamo v skladu s predpisi,« tudi pravijo v Komunali Kranj in dodajajo, da je problematika odvoza odpadne embalaže tako kot v večini večjih slovenskih komunalnih podjetij tudi v Kranju prioriteta reševanja, so pa sistemske rešitve vezane na ukrepe ministrstva. Odpadno embalažo bi namreč morala prevzemati podjetja za ravnanje z odpadno embalažo (DROE) na podlagi koncesij, ki jih podeli država. Prav tako so pojasnili, da je bila v zadnjih dveh tednih že odpeljana polovica tako zbranih odpadkov, samo na začasno deponijo v Krškem več kot 250 ton. Po prvomajskih praznikih ministrstvo obeta nove rešitve.