Merjenje telesne temperature je brezkontaktno, oseba lahko nosi zaščitno masko, saj naprava meri temperaturo v očesni jamici. / Foto: arhiv OrbiPark

Merijo temperaturo v solznem mešičku

V jeseniški bolnišnici za merjenje telesne temperature pacientov in zaposlenih uporabljajo poseben brezkontaktni merilec.

Kot pravi Andrej Čufer, bi tak hiter in natančen način meritve telesne temperature prišel prav tudi v času gripe, pri vhodih v domove za ostarele, na letališčih in tudi v šolah in večjih tovarnah. »Vse bolezni, pri katerih je simptom povišana temperatura, bi lahko hitreje odkrili in bi lahko ustrezno ukrepali. Letos je gripa kosila po šolah in v razredih je manjkalo tudi več kot dve tretjini učencev in dijakov. Z ustrezno kontrolo telesne temperature bi lahko take epidemije gripe hitro omejili,« meni.

Jesenice – V avli glavne stavbe v Splošni bolnišnici Jesenice je postavljena posebna naprava, na kateri si pacienti in zaposleni ob vstopu pomerijo telesno temperaturo. Merjenje telesne temperature je namreč eden od ukrepov preprečevanja širjenja koronavirusa. A pri ročnem merjenju temperature se zdravstveno osebje s termometrom mora približati osebi, ki ji meri temperaturo, in tako ne morejo upoštevati predpisane varne razdalje. Tudi standardne infrardeče kamere, ki merijo temperaturo na obrazu, omogočajo meritve temperature na dve stopinji Celzija natančno. To pa je za merjenje telesne temperature premalo zanesljivo. Naprava IR TempMeter, ki jo je bolnišnici doniralo podjetje OrbiPark z Zgoše, pa je nekaj posebnega, saj omogoča bistveno natančnejše brezkontaktno merjenje temperature, in sicer na robu očesa v solznem mešičku. Gre za inovacijo, ki je plod slovenskega znanja, pri izdelavi pa so sodelovali lokalni mojstri.

Kot je razložil Andrej Čufer iz podjetja OrbiPark, meritve izvajajo z visokoobčutljivim infrardečim brezkontaktnim merilcem temperature, ki ima vgrajeno infrardečo kamero in posebno referenčno temperaturno sondo. »Kamera vsako sekundo opravi več deset meritev in povprečje izmerjenih temperatur prikaže kot meritev. Tako za zelo natančno meritev zadošča že enosekundni pogled v objektiv. Meritev je mnogo natančnejša zaradi stalne enakomerne vlažnosti solznega mešička. Solzni mešiček ima le eno stopinjo nižjo temperaturo kot naše telo v notranjosti in je to pri vseh ljudeh enako ne glede na starost ali telesno težo,« razlaga Čufer.

Poleg naprave, ki deluje v jeseniški bolnišnici in je bila donacija (Čufer ob tem pravi, da je prvi zdravstveni objekt na Jesenicah zgradil prav njegov praded Andrej Čufer, ki je bil jeseniški župan), so kamero in sondo kupili tudi v Velenju in jo uporabljajo v tamkajšnjem zdravstvenem domu. Deset sond pa so kupila tudi podjetja, ki že imajo IR-kamere, z nadgradnjo s sondo pa jih zdaj uporabljajo za merjenje telesne temperature zaposlenih. Poteka pa tudi že serijska proizvodnja sond, ki bodo namenjene pretežno v tujino imetnikom IR-kamer.