Skutne potičke

Bliža se čas, ko bo spet zadišalo po poticah. Sama peka potice nam lahko vzame kar nekaj časa in potrpljenja. Priprava manjših potičk je veliko hitrejša in enostavnejša, poleg tega pa po okusu nič ne zaostajajo za svojimi velikimi sestrami. Pa da ne bo vedno na mizi orehova ali makova potica, jih pripravimo s skutnim nadevom.

Za pripravo skutnih potičk potrebujemo: za testo: 500 g moke, 2 dl mleka, 2 jajci, 50 g masla, pol kocke kvasa, 50 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, pol žličke soli; za skutni nadev: 0,5 kg skute, 1 dl jogurta ali kisle smetane, 1 jajce, 2 žlici pšeničnega zdroba, lupinica 1 bio limone, sok pol limone, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 100 g rozin, namočenih v rumu.

Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Kvas zmešamo z eno žličko sladkorja ter zalijemo z mlačnim mlekom. Pustimo, da vzhaja od 10 do 15 minut. K moki dodamo preostale sestavine: jajci, stopljeno maslo, sladkor, vaniljev sladkor in sol. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 1 uro.

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev: skuti dodamo vse sestavine razen rozin in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. 

Vzhajano testo razdelimo na dva enaka dela in vsak del razvaljamo v pravokotnik, pri čemer naj bo ena stranica precej daljša od druge. Vsak pravokotnik namažemo s skutnim nadevom in enakomerno posujemo z rozinami, namočenimi v rumu. Tako nadevano testo zvijemo v tanek svaljek in ga narežemo na 3 centimetre debele dele, da dobimo majhne potičke. Potičke polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, kjer naj vzhajajo še 15 minut. Nato jih postavimo v ogreto pečico na 200 °C in pečemo 15 minut. Ohlajene potičke potresemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Smo v času, ko je treba omejevati socialne stike in tako se v primeru peke na mizi hitro pojavi presežek hrane. Če se bo izkazalo (kar se verjetneje ne bo), da bodo na mizi ostajale potičke, jih preprosto zamrznemo. Čez kakšen mesec si bomo še hvaležni.