Če se bojite, da kruh v trgovini ali pekarni ni bil pripravljen skladno z dobro higiensko prakso, na NIJZ predlagajo, da ga položite v klasično pečico, že segreto na 200 stopinj Celzija, v kateri imate na dodatnem pladnju tudi malo vode, da bo v pečici dovolj vlage, in ga pustite v njej za približno 15 minut.

Ali je kupljen kruh varen

Pri ravnanju z živili se priporočata dobra higienska praksa z rednim in pravilnim umivanjem rok ter upoštevanje higienskih smernic za pripravo in shranjevanje hrane. Kruh iz pečice, pečen pri dvesto stopinjah Celzija, je sterilen.

Ljubljana – Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so povedali, da do sedaj ni znano, da bi se okužba z novim koronavirusom prenašala s hrano na človeka. »Virus se med ljudmi prenaša kapljično (potreben je tesen stik na razdalji manj kot 1,5 metra od bolnika), možen je tudi prenos preko onesnaženih površin. V teoriji obstaja tveganje, da bi lahko okužena oseba na živilo prenesla okužbo s kihanjem ali kašljanjem ali preko rok, vendar dokazov za takšen prenos ni. Kljub temu se pri ravnanju z živili priporočata dobra higienska praksa z rednim in pravilnim umivanjem rok ter upoštevanje higienskih smernic za pripravo in shranjevanje hrane,« pojasnjujejo na NIJZ, kjer so že izdali navodila potrošnikom za ravnanje z embalažo živil in drugih izdelkov glede okužbe z novim koronavirusom, o čemer smo že poročali. A kako je s svežim kruhom, ki ga kupimo v trgovini, v pekarni? »Kruh iz pečice, pečen pri 200 stopinjah Celzija, je sterilen. Prodajalci kruha so prejeli navodila, da se prepakiranje živil na manjše porcijske enote izvaja v posebnem prostoru. Stranke si lahko nato same vzamejo pakirane izdelke s pulta. Če se bojite, da kruh ni bil pripravljen skladno z dobro higiensko prakso, predlagamo, da kupljen kruh položite v klasično pečico, že segreto na 200 stopinj Celzija, v kateri imate na dodatnem pladnju tudi malo vode, da bo v pečici dovolj vlage, in ga pustite v njej za približno 15 minut, tako da se površina razkuži, kruh pa na površini še ne začne pretirano temneti,« svetujejo na NIJZ.